A Haríri-gyilkosság összefügghet más politikai merényletekkel

2005.12.21. 19:37

Összefüggés van Rafík Haríri volt libanoni kormányfő megölése és a gyilkosság óta Libanonban elkövetett politikai bűntények között Detlev Mehlis német ügyész szerint.

Tulajdonképpen nyilvánvaló, hogy ezek a (Haríri megölése óta elkövetett) merényletek nem elszigetelt jelenségek, még ha nem is tudom ezt bizonyítani - mondta a februári Haríri-gyilkosság felelőseinek megtalálásával megbízott ENSZ-bizottság vezetői posztjáról minap lemondott jogász szerdán Berlinben.

Az ügyész arra utalt, hogy az elmúlt hónapokban több olyan libanoni személyiség lett gyilkosság áldozata, aki bírálta a Libanonnal szomszédos, a földközi-tengeri országban komoly befolyásra szert tevő Szíriát. Júniusban Szamir Kasszir újságírót és George Havit, a libanoni kommunista párt egykori vezetőjét ölte meg autóba rejtett pokolgép. Az ezt követő hetekben Elias el-Murr politikus és Maj Sidiak televíziós újságíró sebesült meg súlyosan ellenük irányuló robbantásos merénylet következtében, legutóbb pedig - e hónapban - egy másik neves újságíró, Dzsebran Tueni életét oltotta ki pokolgép.

Mehlis egyébként Serge Brammertz belga jogászt ajánlotta utódjául az ENSZ-vizsgálóbizottság élén, utóbbi mandátumát múlt pénteken hosszabbította meg hat hónappal a Biztonsági Tanács. Brammertz jelenleg a hágai állandó Nemzetközi Büntetőbíróságon dolgozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK