Az új lengyel kormány felülbírálta elődje döntését, és úgy határozott, hogy 2006 végéig maradnak katonái Irakban.

A lengyel katonák 2006 végéig maradnak Irakban a varsói kormány keddi határozata szerint. Az ezzel kapcsolatos döntést Kazimierz Marcinkiewicz miniszterelnök jelentette be varsói sajtóértekezletén.

A kormányfő közölte: a kabinet kérni fogja az államfőt arra, hogy 2006. december 31-ig hosszabbítsa meg a lengyel katonai kontingens iraki állomásoztatását.

A közelmúltban hivatalba lépett új konzervatív kormány döntésével felülbírálta a korábbi kabinet határozatát, amely 2006 első felére irányozta elő a lengyel katonák Irakból történő kivonását.

Lengyelország kezdettől fogva az Egyesült Államok egyik legszorosabb európai szövetségese, amely mindvégig támogatta a koalíciós erők iraki hadműveletét. Varsó jelenleg mintegy 1500 katonát állomásoztat a közép-keleti országban.

Lengyel parancsnokság alatt szolgált korábban a magyar kontingens is Irakban, Magyarország azonban idén januárban kivonta katonáit Irakból. Hasonló düöntést hozott az Egyesült Államok másik két szövetségese, Ukrajna és Bulgária is.

[origo]/MTI