Lehallgatták a görög miniszterelnök mobiltelefonját

Vágólapra másolva!
Közel egy évig lehallgatták Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnöknek és kabinetje több tagjának a mobiltelefonját - hozta nyilvánosságra csütörtökön az athéni kormány szóvivője. A lehallgatást ismeretlen személy vagy személyek végezték, magas szintű technológiával.
Vágólapra másolva!

A Vodafone Greece-nél, a második legnagyobb görögországi mobiltársaságnál elhelyezett illegális szoftver segítségével mintegy 100 telefon ki- és bemenő hívásait rögzítették. A telefonok többsége a görög kormányé volt, de egy készülék az Egyesült Államok athéni nagykövetségének birtokában volt.

A kormány több tagját is lehallgatták, így a külügyminisztert és a tárca számos más dolgozóját, a védelmi és a közrendészeti minisztérium teljes vezérkarát, az igazságügyi minisztert, egy most ellenzékben lévő volt minisztert és másokat - közölte Theodor Russzopulosz kormányszóvivő sajtótájékoztatóján.

A hatóságok vizsgálatot indítottak a magánélet szentségének megsértése miatt, de a vádak közé később bekerülhet a kémkedés is. A lehallgatásra annak nyomán bukkantak rá, hogy a mobiltelefon-társaság ügyfelei műszaki problémákra panaszkodtak.

A lehallgatás még a 2004-es nyári olimpiai játékok alatt kezdődött, és tavaly márciusig tartott, amikor a telefontársaság felfedezte a visszaélést és jelentette a hatóságoknak.

A legtöbb lehallgatás az athéni olimpiai játékok alatt történt. Ez volt a történelem legjobban őrzött olimpiája, 1,2 milliárd eurót költöttek biztonsági intézkedésekre - közölte Anasztassziosz Papaligurasz igazságügy-miniszter.

A Vodafone Greece cégnek, a brit Vodafone leányvállalatának a vezetője, Jeórjiosz Koroniasz 2005 márciusában közölte a kormánnyal, hogy mintegy 100 mobiltelefont lehallgattak. "Ahogy észrevettük a kémszoftvert, azonnal eltávolítottuk, és értesítettük az államot, ami a kötelességünk volt" - hangsúlyozta a mobiltelefon-társaság vezetője közleményében.

Az illegális számítógépes program törlésével eltűnt minden nyom azzal kapcsolatban, hogyan és honnan telepítették - közölte Georgesz Vulgarakisz közrendészeti miniszter.

A lehallgatott volt görög védelmi miniszter, Jannosz Papandoniu pártja, a baloldali Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) azzal vádolta a konzervatív kormányt, hogy késve reagáltak a történtekre, és széles körű vizsgálatot követelt.