Tízezrek követelték a bangkoki kormányfő lemondását

Vágólapra másolva!
Több tízezren követelték vasárnap Bangkokban Thakszin Sinavatra miniszterelnök lemondását. A miniszterelnök politikai és gazdasági befolyása állítólagos jogtalan érvényesítése miatt került a kritika célpontjába.
Vágólapra másolva!

A rendőrség becslése szerint mintegy ötvenezren gyűltek össze a királyi palota közelében tartott nagygyűlésen, amely három héten belül már a harmadik hasonló megmozdulás volt. A tüntetők felszólították a kormányfőt, hogy végleg távozzon a politikai színtérről.

Számos transzparensen a "menj a pokolba" felirat volt olvasható, több magasba tartott gúnyrajzon Hitlerhez hasonlították Sinavatrát, míg sok tüntető pólóján "kapitalista diktátornak" nevezték. Néhány tiltakozó kövekkel dobálta meg a 2001-ben hatalomra került, majd 2005-ben diadalmasan újraválasztott kormányfő képmását.

A folyamatos tiltakozó megmozdulások miatt Sinavatra pénteken elrendelte a parlament feloszlatását, és április 2-ra előre hozott választások megtartását javasolta. A három legnagyobb ellenzéki párt kevesli a kormányfő intézkedéseit, ehelyett alkotmányreformot és Sinavatra lemondását követeli. Nem zárják ki a választások bojkottját sem.

A miniszterelnök az utóbbi hetekben került a bírálatok kereszttüzébe üzleti és politikai érdekei elegyítése miatt. Felháborodást váltott ki többek között, hogy eladta a még politikai pályafutása kezdete előtt alapított Shin Corp távközlési konszernt adómentesen 1,9 milliárd dollárért egy szingapúri befektetőcégnek.

A kormányfő A thaiak szeretik a thaiakat (Thai Rak Thai) pártjának 375 képviselője van az 500 fős parlamentben, és politikai elemzők szerint minden esélye megvan az előre hozott választások megnyerésére.