Tartósan alkalmatlannak nyilvánították Saront

Vágólapra másolva!
Tartósan alkalmatlannak nyilvánította a kormányzásra Ariel Saront az izraeli kabinet. A miniszterelnök január 4-én kapott súlyos agyvérzést, azóta kómában fekszik.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is tartósan alkalmatlannak nyilvánították hivatala ellátására a január 4-i agyvérzése óta kómában lévő Ariel Saron izraeli kormányfőt. Ezt kedden jelentette be az izraeli kormány. A kabinet tagjai egyúttal az azóta ideiglenes kormányfőként tevékenykedő Ehud Olmertet ügyvezető miniszterelnökké nyilvánították a keddi ülésen - e változásnak tényleges hatásköre szempontjából nincs jelentősége.

Olmert a bizalmat megköszönve közölte, hogy az új kormány megalakítását tűzte ki elsődleges céljául. Ő vette át már korábban a Saron alapította Kadima (Előre) párt vezetését, amely március 28-án megnyerte az izraeli parlamenti választásokat, de mivel nem szerzett abszolút többséget, várhatóan koalíciós kabinet alakul majd.

A kabinet döntése hivatalosan péntek éjfélkor lép életbe, amikor letelik a 78 éves Saron kórházi ápolásának 100. napja. Ariel Saron az első izraeli kormányfő az ország történetében, akit tartósan alkalmatlannak nyilvánítanak hivatala ellátására.