Egyre kisebb Saron felépülésének esélye

Vágólapra másolva!
A hétvégén sürgősséggel végrehajtott bélműtétje után valamelyest javult Ariel Saron izraeli kormányfő állapota. Felépülésének esélyei azonban tovább romlottak az újabb komplikációval.
Vágólapra másolva!

Szombaton közvetlen életveszély miatt sürgősen el kellett távolítani a január 4-i súlyos agyvérzése óta kómában lévő miniszterelnök vastagbelének elhalt részét. A négyórás műtét nyomán valamelyest javult a 77 éves államférfi állapota: vasárnap válságos, de stabil jelzőkkel jellemezték az orvosok.

A műtét kiküszöbölte a közvetlen életveszélyt, de a komplikáció tovább rontotta a beteg felépülésének esélyeit. A Saront ápoló jeruzsálemi Hadassza kórház főorvosa szerint a tartós kóma a legnagyobb probléma.

Mint újságíróknak elmondta, elvileg még elképzelhető, hogy a páciens magához tér a kómából, de ennek esélyei napról napra kisebbek. Az orvosok szerint az már teljesen kizárt, hogy Saron valaha is visszatérhetne a politikába.

A súlyosan beteg kormányfő teendőit helyettese, Ehud Olmert látja el. Március 28-án parlamenti választást rendeznek Izraelben. Olmert vezeti "harcba" a Saron által alapított Kadima pártot, amely a közvélemény-kutatások eredményei szerint várhatóan az új parlament legerősebb pártja lesz.