Visszaadná a hatalmat a nepáli király

Vágólapra másolva!
Visszaadná a népnek a hatalmat Gianendra király. A nepáli uralkodó ezt pénteken jelentette be a televízióban, miután több mint két hete folyamatosan tiltakoznak az emberek abszolutisztikus kormányzása ellen. A király felszólította ellenzékét, nevezzen meg egy kormányfőjelöltet.
Vágólapra másolva!

Hajlandó lenne visszaadni a hatalmat a népnek a nepáli uralkodó - ezt pénteken jelentette be Gianendra király, akinek egyszemélyes hatalma ellen több, mint két hete folynak sztrájkok és utcai felvonulások a himalájai országban. Gianendra még tavaly vonta magához a hatalmat a kormánytól, arra hivatkozva, hogy az nem volt képes felszámolni a maoista lázadók rebellióját.

"Elkötelezettek vagyunk a többpárti demokrácia és az alkotmányos monarchia mellett" - mondta pénteki televíziós beszédében. "Nepál királyságának végrehajtó hatalma, amely a mi felvigyázásunk alatt volt, a mai naptól szálljon ím vissza a népre. Reméljük, a béke és a rend visszaáll az országban, a többpárti demokrácia megóvásával" - mondta.

Felszólította a hét pártból álló ellenzéki szövetséget, hogy amint lehet, tegyen javaslatot a miniszterelnöki posztra. Amíg ki nem nevezik az új kormányfőt, a jelenlegi kormány marad hivatalban - közölte.

Kérdés ugyanakkor a király hatalmaskodása miatt feldühödött emberek elfogadják-e ajánlatát. A BBC helyszíni tudósítója szerint a tömegek üdvözölték, és győzelemként ünnepelték a bejelentést.

A király 16 napos tiltakozáshullám után jelentette be a hatalom visszaszolgáltatását. A nepáli fővárosban, Katmanduban második napja emberek tízezrei vonultak az utcákra, annak ellenére, hogy a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el, és lelövéssel fenyegették az ezt megsértőket. Csütörtökön a demonstráció erőszakba torkollt, és a rendőrök három embert agyon lőttek. Szemtanúk szerint válogatás nélkül lőttek a tiltakozókra, sok embert súlyosan megsebesítve. A tiltakozások alatt összesen 14 felvonuló vesztette életét.