Oroszország visszautasította az USA bírálatát

Vágólapra másolva!
Az orosz külügyminiszter visszautasította szombaton az amerikai alelnök Oroszországot bíráló kijelentéseit, de kijelentette, hogy az ilyen kritikák sem terelik vakvágányra Oroszország és a Nyugat együttműködését a globális válságok megoldásában.
Vágólapra másolva!

Dick Cheney amerikai alelnök a baltikumi és fekete-tengeri állami vezetők csütörtöki vilniusi csúcstalálkozóján élesen bírálta Moszkvát, mondván, hogy Vlagyimir Putyin elnöksége alatt letért a demokrácia ösvényéről, korlátozza az emberi jogokat és fegyverként használja kőolaj- és földgázszállításait.

Szergej Lavrov külügyminiszter az orosz elektronikus médiának adott nyilatkozatában megalapozatlannak nevezte ezt a bírálatot, s úgy vélte, hogy Cheneyt - aki amerikai alelnökként "birtokában van az objektív információk teljes tömegének" - a jelek szerint tanácsadói vagy alárendeltjei félrevezették.

Lavrov kijelentette, hogy az utóbbi negyven év alatt sem a Szovjetunió, sem Oroszország egyetlen egy alkalommal sem szegte meg a földgáz- és kőolajszállításra vonatkozó külföldi szerződéseit. A szomszédos országok területi integritásának aláásására vonatkozó bírálat kapcsán emlékeztetett arra, hogy éppen orosz békefenntartók életével fizettek azért, hogy Moldovában és Grúziában megállítsák a vérontást, s ezzel megmentsék az említett országok területi egységét.

Az orosz diplomácia vezetője elmondta: az orosz vezetés erőfeszítései arra irányulnak, hogy Oroszországot egységes és erős államként megőrizzék, az országban szuverén, erős és stabil demokrácia uralkodjon, s mint ilyet egyenjogú partnerként fogadják el a nemzetközi politikában, amelynek közreműködése nélkül egyetlen globális problémát sem lehet megoldani. Kijelentette, abban egyetért Cheneyvel, hogy a világot szuverén demokráciák közösségeként
szeretné látni. Hozzáfűzte, hogy az alelnök nyilatkozatához hasonló kijelentések nem ássák alá azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Ororszország az Egyesült Államokkal, Európával és más külföldi országokkal az igazságos és konfliktusoktól mentes világ megteremtésének érdekében tesz, egy olyan világért, amelyben minden ország a stabilitás és a demokrácia feltételei között fejlődhet.

Kreml-barát politikusok körében azonnal felzúdulást keltettek Cheney kemény szavai. Valentyin Kupcov, az orosz alsóház alelnöke vitatta az Egyesült Államok jogát arra, hogy kioktassa Oroszországot a demokráciáról. Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök azt mondta,
hogy Cheney beszéde provokációnak és az orosz belügyekbe való beavatkozásnak tűnik. Dmitrij Peszkov helyettes szóvivő közlése szerint maga a Kreml szubjektívnek minősítette Cheney értékeléseit és teljes értetlenséggel fogadta. A pénteki orosz sajtó már a hidegháború újjáéledéséről és egészségügyi kordonról cikkezett, kiemelve, hogy Dick Cheney választás elé állította Oroszországot, vagy visszatér a demokratizáláshoz, vagy ellenséggé válik.