Lázadást vertek le Guantánamón

Vágólapra másolva!
Megsebesült hat fogoly az őrséggel vívott összecsapásokban a guantánamói börtöntáborban, amelynek egy másik szárnyában két őrizetes gyógyszerekkel öngyilkosságot kísérelt meg - jelentette be pénteken a kubai területen lévő amerikai haditengerészeti támaszpont parancsnoka, Harris B. Harris Jr.
Vágólapra másolva!

Az ellentengernagy a Puero Ricó-i San Juanban számolt be a lázadásról. Elmondta, hogy csütörtök este a rabok a börtön egy kevésbé szigorúan őrzött részlegébe csalták az őröket azzal az ürüggyel, hogy egy társuk fel akarja akasztani magát.

Amikor az őrök segíteni próbáltak az állítólag öngyilkosságra készülő foglyon, a rabok törött lámpafoglalatokkal, ventilátorlapátokkal, fémtárgyakkal és más berendezései eszközökkel támadtak rájuk. A lázadást végül leverték, s eközben hat fogoly "könnyebb sérüléseket" szenvedett, míg az őrök közül senki sem sérült meg - mondta Harris ellentengernagy San Juan-i sajtóértekezletén.

Korábbi értesüléseket pontosítva a parancsnok elmonta, hogy a börtöntábor szigorúan őrzött szárnyában, ahol tálibokat és feltételezett al-Kaida-terroristákat őriznek, két fogoly titokban felhalmozott gyógyszerekkel túladagolta magát. Az őrizetesek nincsenek eszméletüknél, de állapotuk stabil.

A börtöntáborban mintegy 500, túlnyomórészt Afganisztánban vagy Pakisztánban elfogott, fanatikus muzulmán tálibnak vagy terroristagyanúsnak tekintett személyt tartanak fogva. A foglyok többségét vádemelés nélkül tartják a támaszponton, némelyiküket már negyedik éve.