Indiában él a legtöbb HIV-fertőzött

Vágólapra másolva!
Immár Indiában él a világon a legtöbb HIV-fertőzött, miután a szubkontinens az ENSZ AIDS elleni küzdelemre létrehozott szervezetének (UNAIDS) kedden közzétett jelentése szerint tavaly lekörözte az addigi világelső Dél-afrikai Köztársaságot. A 630 oldalas friss ENSZ-dokumentum szerint Indiában 5,7 millióan hordozzák a HIV-vírust, az AIDS kórokozóját. Dél-Afrikában 5,5 millió a fertőzöttek száma.
Vágólapra másolva!

Az indiai fertőzések legtöbbje védekezés nélküli heteroszexuális nemi érintkezésre vezethető vissza a UNAIDS megállapítása szerint. A dél-indiai Tamilnádu államban a prostituáltak körében eléri az 50 százalékot a fertőzöttség aránya.

A lakossághoz viszonyított fertőzöttségi arány mindazonáltal továbbra is Fekete-Afrika országaiban a legnagyobb, és sok államban 2005-ben is tovább nőtt. Szváziföldön például minden harmadik felnőtt fertőzött - áll az első AIDS-eset 1981. június 3-i felfedezésének 25. évfordulója elé időzített jelentésben.

Peter Piot, a UNAIDS vezetője szerint az a legaggasztóbb, hogy milyen kevés újszülöttet sikerül megvédeni a fertőzéstől. A szegény országokban - a UNAIDS 80 százalékos célkitűzésével szemben - az állapotos nők mindössze 9 százaléka kap olyan kezelést, amivel elkerülhető, hogy a fertőzés átterjedjen a kismamáról a magzatra.

A világon összesen csaknem 40 millió HIV-fertőzött él, közülük 25 millióan Fekete-Afrikában. A fertőzött gyerekek 90 százaléka a Szaharától délre elterülő országokból kerül ki.

Kelet-Európában és Közép-Ázsiában tavaly mintegy 220 ezerrel növekedett a fertőzöttek száma, amely így a szóban forgó térségben eléri a másfél milliót.