Légtért sértett egy kisrepülő Washington felett

Vágólapra másolva!
Vadászgépek kényszerítettek leszállásra egy kisrepülőt az Egyesült Államokban. A Cessna ugyanis engedély nélkül repült be a Washington fölött kialakított légi biztonsági övezetbe. A pilótát kihallgatták, majd elengedték, mert kiderült, hogy az eset véletlen volt.
Vágólapra másolva!

Az amerikai légierő vadászgépei kényszerítettek leszállásra egy kisrepülőt, amely hétfőn megsértette a Washington fölötti légi biztonsági övezetet. A Philadelphiából a virginiai Charlottesvillebe tartó Cessna 182-est két F-16-os fogta el a Reagan belföldi repülőtértől 35 kilométerre észak-keletre, kísérte ki a tiltott zónából és kényszerítette leszállásra Marylandben. Egy neve elhallgatását kérő illetékes szerint az incidens valószínűleg nem jelentett biztonsági fenyegetést. A pilótát szabadon engedték, miután szövetségi ügynökök kihallgatták és bebizonyosodott, hogy a légtérsértés véletlenül történt.

A 2001. szeptember 11-i USA-ellenes terrortámadások után az amerikai hatóságok a főváros fölött biztonsági övezetet létesítettek a három washingtoni repülőtér körzetében. Ide csak külön engedéllyel léphetnek be a pilóták, hogy elkerülhető legyen egy esetleges újabb terrortámadás elrabolt repülőgéppel. Azt a gépet, amely ebbe a légi biztonsági övezetbe berepül, és a figyelmeztetéseknek nem engedelmeskedik, az amerikai légierő lelőheti.

Nem először fordul elő, hogy egy kisrepülő berepül a légi biztonsági övezetbe, amivel ijedtséget vált ki. 2004-ben Ronald Reagan elnök temetése idején a kentucky kormányzó gépe követett el hasonló légtérsértést: ekkor a belbiztonsági szervek és a szövetségi légi irányítás illetékesei közötti félreértések miatt kisebb pánik tört ki, amelynek következtében kiürítették a Kongresszus épületét.

A mostani eset néhány nappal azután történt, hogy Kanadában a rendőrség őrizetbe vett tizenhét, merényletek előkészítésével gyanúsított személyt. Róluk azt gyanítják, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szimpatizánsaiként merényleteket akartak végrehajtani Torontóban és Ottawában.