30 millió szavazatot számolnak újra Mexikóban

Vágólapra másolva!
Rendkívül szoros a vasárnapi mexikói elnökválasztás eredménye, ami miatt az összes - több mint 30 millió - szavazat újraszámolását elrendelték a választási hatóságok. A részeredmények szerint alig 1 százalékos a különbség a két legesélyesebb jelölt között, akik mindketten győzelmet hirdettek, sokan azonban attól tartanak, hogy az esetleges vereséget egyikük sem ismeri majd el. A végleges eredményre szerdáig kell várni.
Vágólapra másolva!

Mindkét esélyes elnökjelölt győzelmet hirdetett a vasárnapi mexikói elnökválasztást követően. Eredetileg az urnák zárása után nem sokkal már el kellett volna dőlnie annak, hogy melyik jelölt szerzett többséget, ám annyira szoros az eredmény, hogy csak az összes szavazat újbóli összeszámlálása után tudnak győztest hirdetni. A végeredmény közzétételének időpontját szerdára teszik a választási hatóságok.

"Mosolyogjatok: már nyertünk" - mondta a baloldali jelölt. Manuel Lopez Obrador - aki a mexikóvárosi polgármesteri posztot hagyta ott az elnökjelöltségért - saját pártjának exit poll felmérésére hivatkozva azt állította, hogy félmillió szavazattal szerzett többet, mint jobboldali ellenfele - a jelenlegi elnök Vicente Fox pártjának jelöltje -, Felipe Calderon. "Nem kétséges, hogy megnyertük az elnökválasztást"" - közölte utóbbi, aki független exit pollok alapján biztos a győzelmében.

A választás - amelyen az elnökjelölteken kívül a mexikói képviselőházról és a szenátusról, három tagállamban kormányzóról, Mexikóvárosban pedig polgármesterről szavaztak - viszonylagos nyugalomban telt, jóllehet egyes helyeken zavart okozott, hogy több száz embert nem engedtek szavazni, mondván, hogy elfogytak a szavazólapok.

"Harc szavazatról szavazatra", "És a győztes ..." - jellemezték a mexikói napilapok - az El Universal és a Reforma - főcímeikben az elnökválasztás rendkívül kiegyensúlyozott eredményét. Az előzetes eredmények szerint a több mint 30 millió szavazatból alig 300 ezres a különbség a két jelölt között. A szavazatok 81,7 százalékának összeszámlálásakor Calderon állt jobban, 37,02 százalékos eredményével, Obrador 35,9 százalékával szemben. A képviselőházi és a szenátusi választáson egyaránt Calderon Nemzeti Akciópártja (PAN) vezet egy hangyányival.

Fotó: EPA
...és Calderon is

Sokan ugyanakkor attól tartanak, hogy sem a szociális juttatásokat és a szegények felemelését ígérő Obrador, sem az eddigi szabad versenyt támogató politikát továbbvinni szándékozó konzervatív Calderon nem fogadja el az esetleges vereséget. Erre utal, hogy Obrador vasárnap esti beszédében esetleges választási csalásra célozgatott. "Megvédjük diadalunkat. Nem hagyjuk, hogy megpróbálják eltüntetni eredményeinket" - mondta, mire a tömeg azt kiabálta: "Hazugság! Hazugság! Csalás! Csalás!"

Tüntetések várhatók Mexikóvárosban és Oaxacában is - két, főként Obradort támogató településen. Elemzők szerint a csak "rémálom forgatókönyvként" emlegetett szoros és vitatott eredmény nyomán erőszakos demonstrációkra lehet számítani. A mostani válság fontos teszt a mexikói demokráciának, amelyre évtizedeken keresztül az Intézményes Forradalmi Pártnak elcsalt választásokon megszerzett folyamatos győzelme nyomta rá a bélyegét - írja a brit Times.