A NATO bővítését sürgetik a balti államok

Vágólapra másolva!
Lengyelország és a három balti állam vezetői a NATO további bővítésre szólította fel a katonai szervezetet, mondván az észak-atlanti szövetségnek nem szabad elzárkóznia a volt szovjet tagállamok csatlakozási törekvései elől.
Vágólapra másolva!

A lengyel, a lett, az észt és a litván államfő hétfői vilniusi találkozóján a NATO november 28-29-én Rigában tartandó csúcstalálkozójáról tárgyaltak, amelyen George Bush amerikai elnök is jelen vesz. A kelet-európai vezetők közösen kiadott közleménye szerint a NATO-nak "nyitott kapu" elv szerint, megkülönböztetés nélkül kell fogadnia minden új jelentkezőt. A négy államfő által kiadott közleményben üdvözölték a Grúziával folytatott tárgyalások erősödését, és ígéretet tettek az ukrán védelmi és biztonsági ágazat modernizálására is.

Néhány NATO tagállam vonakodik a szövetség bővítési törekvéseitől, attól, hogy olyan csatlakozni óhajtó országokat vegyenek fel a szövetség soraiba, mint Ukrajna. Az Egyesült Államok szeptember végén közölte Ukrajnával, támogatja csatlakozási törekvéseit annak ellenére, hogy Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök a NATO-hoz való közeledés lassítása mellett foglalt állást.

A rigai csúcstalálkozó nem szól a szervezet bővítéséről, és ilyen irányú bejelentés sem fog elhangzani, de a ma itt megjelent négy állam vezetői határozottan bíznak abban, hogy a rigai csúcstalálkozó bátorítást ad a bővítésre - mondta Vaira Vike-Freiberga litván elnök.