Szocdem ultimátum Schüssel pártjának

Vágólapra másolva!
Kisebbségi kormányt alakítanak az osztrák szociáldemokraták, ha a néppárt a jövő hét közepéig nem tér vissza a nagykoalíciós tárgyalásokhoz. Wolfgang Schüssel pártja a tárgyalások folytatása előtt kivizsgálna néhány botrányos ügyet.
Vágólapra másolva!

A jövő hét közepéig adtak időt az osztrák szociáldemokraták Wolfgang Schüssel ügyvezető kancellár néppártjának, hogy folytassák nagykoalíciós tárgyalásaikat, ellenkező esetben az államfő közbelépést fogják kérni - jelentette az MTI bécsi tudósítója.

Az október 1-jei parlamenti választásokon az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) végzett az élen 1 százalékpontos előnnyel a Schüssel vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) előtt. A győztesek a néppártiakkal kezdtek koalíciós tárgyalásokat, amelyeket azonban az ügyvezető kancellár pártja megszakított, mert a parlament vizsgálóbizottságokat hozott létre az Eurofighter repülőgépek beszerzésének, valamint az utóbbi évek bankbotrányainak a kivizsgálására.

Schüsselék bejelentették, hogy csak akkor folytatják a koalíciós tárgyalásokat, ha a vizsgálóbizottságok befejezték a munkájukat. A szociáldemokraták szerint viszont így több mint kérdésessé vált, hogy még az idén kormányt tud alakítani a két párt. Az SPÖ többször is felszólította az ÖVP-t, hogy folytassák a koalíciós egyeztetést, ám a néppártiak egyelőre hajthatatlanok.

Alfred Gusenbauer kancellárjelölt, a szociáldemokraták vezetője Wolfgang Schüssellel tartott pénteki eredménytelen találkozója után bejelentette, hogy amennyiben az ÖVP a hét közepéig nem egyezik bele a tárgyalások folytatásába, csütörtökön Heinz Fischer államfőhöz fordul.

Gusenbauer a köztársasági elnöktől olyan kormány megalakítására kapott felhatalmazást, amely parlamenti többségre támaszkodik. Fischernek azonban lehetősége van arra, hogy újabb kormányalakítási megbízást adjon a szociáldemokrata politikusnak, ezúttal olyan kabinet összeállítására, amelynek hivatalba lépéséhez már nem feltétel a parlamenti többség.

Norbert Darabos, az SPÖ szövetségi ügyvezetője vasárnap megerősítette, hogy amennyiben Gusenbauer és Schüssel szerdára tervezett újabb találkozóján az ÖVP továbbra is elutasítja a koalíciós tárgyalások folytatását, akkor az egyenlő a kérdéskör lezárásával. Úgy fogalmazott, hogy ezt nem szabad se ultimátumnak, se fenyegetésnek értékelni, sokkal inkább "a helyzet józan elemzésének", mert a választók "türelmük végére értek".

Josef Cap, az SPÖ ügyvezető frakcióvezetője az ORF televíziónak megerősítette, hogy a szociáldemokraták már kisebbségi kormány megalakításának a lehetőségét is tanulmányozzák.

Heinz Fischer köztársasági elnök továbbra is elképzelhetőnek tartja, hogy nagykoalíciós kormány alakuljon az SPÖ és az ÖVP megállapodása alapján. Az államfő az Österreich című független napilap vasárnapi számában megjelent állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy nem szabad túl hamar feladni a reményt széles politikai alapon nyugvó kormány megalakításának a lehetősége iránt. Az államfő ezúttal is kifejtette, hogy nem támogatja új választások kiírásának az ötletét.

A legfrissebb közvélemény-kutatások viszont azt erősítik meg, hogy amennyiben új választásokat tartanának, az eddigi ellenzéki szociáldemokraták és az ugyancsak ellenzéki Zöldek (G) együtt már kellő támogatottságot szerezhetnének ahhoz, hogy együtt kormányt tudjanak alakítani. Az OGM és a Gallup közvélemény-kutatók vasárnap nyilvánosságra hozott felmérései szerint a szociáldemokraták 38, a Zöldek pedig 14 (együtt 52 százalék), illetve 40 és 13 százalékos támogatottságot (együtt 53 százalék) érnének el.