Lázba hozza az afgánokat a dögfutás

Vágólapra másolva!
Egy lefejezett állati tetemet kell elhalászni az ostorral csapkodó, csizmájukkal rúgdosó ellenséges lovasok elől és egy körbe kell dobni, mielőtt beérnek - ez az afgán nemzeti sport, a buzkasi lényege. Az új idény most indul, az ország lázban ég - írja a Guardian.
Vágólapra másolva!

Mozgolódik egész Afganisztán, mert indul az afgán tradicionális nemzeti sport, a buzkasi legújabb idénye - írja a Guardian. A verseny lényege, hogy lovasok százai verekednek egy lefejezett állati tetemért.

A játék célja, hogy a - leggyakrabban kecske vagy borjú - tetemet el kell halászni a többi játékos elől és biztonságban megőrizni vagy pedig átjuttatni a gólvonalon és egy körbe dobni. A cél elérése érdekében minden módszer megengedett, az ellenfeleket lehet rúgni vagy akár ostorral ütni is.

Az ország egyes részein több száz lovas vesz részt a küzdelmekben, a helyi hadurak és gazdagok pedig pénzt vagy más jutalmat ajánlanak egy-egy gólszerzőnek, illetve a győztes csapatnak. A Guardian szerint a játék nagyban emlékeztet az afgán politikai viszonyokra: túl sok játékos, túl kevés szabály és tökéletesen kiismerhetetlen hatalmi helyzet.

Bár a buzkasit általában afgán nemzeti sportnak tartják, a játék a sztyeppékről indult és egész Közép-Ázsiában népszerű. A Wikipeda szerint a játékosok évekig edzenek, mielőtt egy csapat tagjai lehetnek, mert nagyon jól kell tudni lovagolni, illetve a lovak is különleges kiképzést igényelnek, hogy például azonnal megálljanak, ha lovasuk leesik.