Újra házi őrizetben a chilei exdiktátor

Vágólapra másolva!
Ismét házi őrizetbe helyezték hétfőn a 91 éves Augusto Pinochet volt chilei diktátort a Salvador Allende néhai elnök két testőrének 1973-ben történt elrablása és kivégzése miatt folyó vizsgálattal összefüggésben.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Augusto Pinochet november 25-én ünnepelte 91-ik születésnapját

A két testőrt - Wagner Salinas egykori dél-amerikai nehézsúlyú bokszbajnokot és Francisco Larát - a marxista elnök hatalmát megdöntő államcsíny napján, 1973. szeptember 11-én tartóztatták le, és korabeli hivatalos bejelentés szerint négy héttel később egy kivégzőosztag agyonlőtte őket. Az ügyben indult vizsgálat során júliusban már megfosztották mentelmi jogától a volt diktátort.

Pinochetet, aki 1973 és 1990 között abszolút hatalommal kormányozta Chilét, emberi jogsértések tucatjaival vádolják, de egyelőre még egyik ügyben sem állították bíróság elé. Többször letartóztatták, a leghosszabb ideig, 16 hónapig, Londonban tartották őrizetben 1998 és 2000 között.

Idén októberben a most 91 éves tábornokot már házi őrizet alá helyezték kínzások, gyilkosságok és emberrablások részeseként, de november elején óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Pinochet szombaton santiagói házában ünnepelte születésnapját, és ez alkalomból nyilatkozatot adott ki, amely szerint elismerte "politikai felelősségét" az uralma alatt elkövetett cselekményekért.