Házkutatást tartottak Scaramellánál

Vágólapra másolva!
A nápolyi rendőrség átkutatta kedden Mario Scaramellának, Alekszander Litvinyenko mérgezésben elhunyt egykori orosz titkosszolgálati alezredes kapcsolatának lakását és több olyan irodát, ahol az olasz dolgozott.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Mario Scaramella

Olasz tömegtájékoztatási eszközök szerint a nyomozók, akik a nápolyi lakásban és három Campania tartománybeli faluban kutakodtak, több dokumentumot lefoglaltak. A házkutatást nem Litvinyenko halálával összefüggésben folytatták le, hanem azon eljárás részeként, amelyet a nápolyi ügyészség indított Scaramella ellen fegyverkereskedelem vádjával.

Scaramella sajtóhírek szerint dossziékat állított össze Romano Prodi kormányfőről és a jelenlegi olasz balközép kormánykoalíció több miniszteréről, hogy bizonyítsa, az érintettek a hidegháború idején kapcsolatban álltak az egykori szovjet titkosszolgálattal, a KGB-vel.

"Meg vagyok győződve róla, hogy Prodinak sok tisztáznivalója van KGB-összeköttetéseivel kapcsolatban" - nyilatkozta Paolo Guzzanti olasz szenátor, aki az előző parlamenti ciklusban a KGB olaszországi tevékenységét vizsgáló Mitrohin-bizottságot vezette. Scaramella a testület tanácsadója volt. Jelenleg egy londoni kórházban ápolják, mivel a Litvinyenko halálát okozó polóniumot mutattak ki az ő szervezetében is.