Tinik akasztását bizonyítanák Szaddámra

Vágólapra másolva!
Közel 150 ember, köztük 11-17 éves tinédzserek kivégzésének aláírását próbálják Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátorra bizonyítani vádlói az ellene zajló perben. Az ügyészek által kedden bemutatott kivégzőparancsokon állítólag Szaddám kézírása olvasható, bár a Times szerint ezt semmilyen független írásszakértői véleménnyel nem támasztották alá. Az egyik beterjesztett irat azt javasolja, hogy a kiskorúságuk miatt megkímélt tinikkel titokban végezzenek.
Vágólapra másolva!

Előálltak első Szaddám Huszein elleni bizonyítékukkal a megbuktatott iraki diktátor vádlói az ügyét október óta vizsgáló bagdadi bíróságon. Az ügyészek kedden mutatták be azokat a kivégzési parancsokat, amiken állítólag Szaddám írása látható és 148 férfi, illetve fiú, köztük egy 11 éves gyerek kivégzését rendelik el.

Az ügyészek által bemutatott egyik dokumentum azt írja: "Kiderült, hogy 10 kiskorú kivégzését nem hajtották végre, mivel 11-17 évesek voltak. Azt javasoljuk, hogy titkos körülmények között végezzék ki őket, a börtön vezetése és a Mukhabarat felügyelete alatt". A Mukhabarat Szaddám rettegett titkosszolgálata volt, a bíróságon bemutatott parancsok egy részét a szervezet fejlécével ellátott papírra írták. A dokumentumok tanúsága szerint a kiskorúakat végül 1989-ben, törvényes koruk betöltésekor felakasztották.

"Igen. A legjobb az lenne, ha eltemetné őket a Mukhabarat" - írja egy másik dokumentum. A papírokat bemutató ügyészek szerint a dokumentumokon Szaddám kézírása olvasható, bár a Times szerint ezt semmilyen független írásszakértői véleménnyel nem támasztották alá. A tárgyalást vezető főbíró dönthet arról, hogy a betrejesztett dokumentumokat elfogadja-e bizonyítékként.

A bizonyítékok keddi bemutatásakor, az egyébként sokat szereplő Szaddám némán ült a Times szerint. Mindössze annyit jegyzett meg alig hallható hangon - írja az amerikai -, hogy "el akarom mondani a médiának - nincsenek tőlem származó levelek". Szaddám egyik vádlotttársa pedig azért tiltakozott, mert úgy találta, hogy a dokumentumok nem eredetiek.

Szaddámot azzal vádolják, hogy parancsára emberei 1982-ben kirtottak egy falut, ahol merényletet kíséreltek meg ellene. A bíróság eddig csak tanúkat hallgatott meg az ügyben, a testület szerint azonban a bemutatott dokumentum bizonyítja a Szaddám által elkövetett, emberiség ellenes bűncselekményeket.

Szaddám perét és a tárgyalásokat számos botrány kísérte eddig. Két védőügyvédet és egy bírót tavaly megöltek. A bírói testület vezetőjét többször lecserélték, az első főbírónak azért kellett távozni, mert kiderült, hogy érintett az ügyben, így elfogultsággal vádolható, utódját pedig azért menesztették, mert úgy találták, túl engedékeny a bíróság legitimitását megkérdőjelező és sokszor színpadiasan viselkedő vádlottakkal.

A jelenlegi vezető bírót is azzal vádolták, hogy elfogult. A legutóbbi botrányt az kavarta, amikor Szaddám - az őt ért állítólagos rossz bánásmód miatt - éhségsztrájkot hirdetett, igaz, ezzel azóta már felhagyott.