Hetvenen élték túl a szibériai repülőbalesetet

Vágólapra másolva!
A legfrissebb hírek szerint hetven ember élte túl a vasárnapi szibériai repülőbalesetet. Az irkusztki repülőtér kifutópályájáról kicsúszó repülőgépen összesen 204 ember tartózkodott. Az utasok közül 12 ember sorsáról nem tudnak semmit. Az áldozatokat hétfő reggel kezdik azonosítani. Vlagyimir Putyin gyásznappá nyilvánította a hétfőt.
Vágólapra másolva!

Gyásznappá nyilvánította hétfőt Vlagyimir Putyin orosz elnök, a vasárnapi irkutszki repülőszerencsétlenség áldozatainak emlékére. Az elnök egyúttal részvétet is nyilvánított a több mint 130 halálos áldozat hozzátartozóinak. A Szibir légitársaság Moszkvából Irkutszkba tartó A-310-esén a legfrissebb adatok szerint 204-en utaztak - 195 utas és 8 fős személyzet. Közülük a helyi katasztrófavédelem szerint hetvenen élték túl a tragédiát. Hétfő reggelig 122 holttestet találtak meg, tizenkét embert továbbra is keresnek.

A túlélők közül 58 embert szállítottak kórházba, tizenketten saját lábukon hagyták el az összeroncsolódott gépet. Vasárnap este ötvenöt embert ápoltak kórházban égési sérülésekkel, törésekkel, füstmérgezéssel.

Igor Levityin közlekedési miniszter hétfőre virradóra közölte: a gépen tizenöt külföldi állampolgár utazott, nyolcnak a sorsáról egyelőre nem tudnak semmit. Korábbi tájékoztatás szerint a külföldiek között volt három német, két lengyel, két azeri, két fehérorosz és három kínai.

Az áldozatok azonosítása hétfő reggel kezdődik, miután megérkezik a hozzátartozókat Moszkvából a baleset helyszínére szállító repülőgép. A gép a rossz irkutszki időjárási viszonyok miatt egyelőre Bratszkban vesztegel. Megérkezése után a hozzátartozóktól vérmintát vesznek a DNS-vizsgálatokhoz.

A baleset okáról a közlekedési miniszter a feketedobozok adatainak feldolgozásáig nem kíván nyilatkozni. Az első szakértői vizsgálatok szerint a hidraulikus fékrendszer meghibásodása miatt csúszott ki a gép a leszállópályáról, tört át egy betonfalon, ütközött egy épületnek. A gép összetört és kigyulladt.

"Nagyon rémes volt. Igazán rémes, mert emberek kiabáltak, emberek égtek. Valaki azt kiabálta, hogy mindjárt felrobban az egész. Pánikszerűen menekültem kifelé - idézte a BBC az egyik túlélőt, Margarita Szvetlovát. A lángoló gépet három órán keresztül oltották.

Az irkusztki repülőtéren nem ez az első repülőszerencsétlenség: 2001-ben ugyancsak júliusban 145 ember halt meg, amikor lezuhant egy leszállni készülő Tu-154-es. A baleset okaként a pilóta hibáját jelölték meg.

MTI/[origo]