Gránátveszélyben segítenek a magyarok Srí Lankán

2006.01.26. 17:12

Egyre inkább megnehezíti a tamilok és szingaléz között kiújult fegyveres konfliktus a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkáját Srí Lankán. A szervezet helyszínen dolgozó magyar munkatársa az [origo]-nak elmondta, nemrég irodájuk közvetlen közelében robbant kézigránát.

A novemberi elnökválasztások óta ismét kiélesedett a tamil-szingaléz ellentét, amit 2002-ben sikerült fegyverszünettel egy időre lezárni. Újra mindennapossá váltak a kocsival, biciklivel végrehajtott robbantások, a kézigránátos akciók és a lövöldözések. Hivatalosan még nem jelentették ki, hogy kiújultak a harcok, mert mindenki azt reméli, hogy a béke feltételeinek februári újratárgyalása Genfben megoldja az egyre kritikusabbá váló helyzetet - mondta Csizmadia Sándor, a segélyszervezet helyi munkatársa.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a szingalézek lakta déli és a tamilok lakta északi, a szökőárban jobban károsodott országrészben is folytat segélyprogramokat. A 2004. december 26-i szökőár óta folyamatosan dolgoznak kinn magyar munkatársak. A helyi programigazgató, Csizmadia Sándor az [origo]-nak elmondta, egyre nehezebb körülmények közt kell ellátniuk feladatukat, nemrég a segélyszervezet colombói irodája közvetlen közelében robbant egy kézigránát.

- Pontos számot nem tudok, de az elmúlt pár hónap alatt több százan haltak meg a Tamil Tigrisek gerillaszervezet és a szingaléz kormány fegyvereseinek összecsapásaiban, köztük sok civil, akik véletlenül a tűzvonalba kerültek - mondta Csizmadia Sándor. Mivel a segélyszervezet arra törekszik, hogy helyi lakosokkal dolgozzon, mégpedig minden népcsoportból és vallási közösségből választva őket, egyre nehezebb a mindennapi munka. Miután bárhol lehet előfordulhat erőszakos támadás, az emberek többsége délután kettő után még az utcára sem merészkedik ki - tette hozzá.

Északon 50 családi házat és egy raktárat építenek, közben a déli Polhena városban már a 100. újjáépített házat adták át. Emellett részt vesznek pszichológiai-szociális segítségnyújtásban: utcai drámának nevezett rövid színdarabokat játszatnak el színészekkel, amelyek segítenek oldani a helyi lakosság cunami óta meglévő félelmeit.

Rájöttek ugyanis, hogy csak a szakemberek által kitalált, de a helyiek nyelvére lefordított jelenetek közvetítenek az emberek számára olyan üzeneteket, amelyek segítenek feldolgozni a történteket - mondta a helyi programigazgató. A mai napig sok halász nem mer dolgozni, mert egész egyszerűen fél az óceántól - tette hozzá.

A 2004. december 26-án Szumátra térségében bekövetkezett, a Richter-skála szerinti 9,15-ös erősségű földrengés váltotta ki a szökőárt, amely 13 ország partjait mosta el teljesen. Egyes számítások szerint a halálos áldozatok száma összesen a 300 ezret is meghaladta, és 1,8 millióan maradtak otthon nélkül.

Gergely Zsófia

KAPCSOLÓDÓ CIKK