Politikai spekuláció, értelmetlen erőfitogtatás - a BBC által átbogarászott iráni internetes naplók szerzőinek egy része szerint ez áll Teherán és a nyugati hatalmak atomvitájának hátterében, aminek elmérgesedéséért elsősorban az iráni politikai vezetést hibáztatják. Másik részük úgy véli, Iránnak is joga van atomenergiához, sőt nukleáris fegyverekhez is. A jelek szerint igazából csak egy dologban értenek egyet: a háború a levegőben lóg. Ezt a félelmüket a legújabb fejlemények is erősíthetik, Irán ugyanis bejelentette, hogy ha ügye az ENSZ BT elé kerül, az a diplomácia végét jelenti.

"Gratulálok, elnök úr" - idéz a BBC egy iráni bloggert, azaz internetes naplóírót, aki szerint az iráni politikai vezetés számlájára írható, hogy folyamatosan elmérgesedik Irán és a nyugati államok viszonya. A BBC annak kapcsán futotta át az iráni internetes naplókat, hogy hétfőn sem közeledtek az álláspontok Irán, illetve Nagy-Britannia, Franciaország és Németország képviselői között abban a kérdésben, hogy van-e joga Teheránnak újraindítania atomprogramját.

Mivel az ügyben nem született megnyugtató megoldás, Irán pedig makacsul ragaszkodik álláspontjához, azaz az atomprogram újraindításához, ezért a három EU-tag, az Iránt katonai célú atomfejlesztéssel vádoló és az ország elmarasztalását követelő Egyesült Államok, illetve a mérsékletre intő Kína és Oroszország képviselői megállapodtak abban: kezdeményezik a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség csütörtöki ülésén, hogy a testület tárja az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé az iráni ügyet.

Az iráni főtárgyaló a döntés kapcsán kedden úgy nyilatkozott: ha az iráni atom ügye az ENSZ BT elé kerül, az a diplomácia végét jelenti. Egy amerikai diplomata szerint ez a legkeményebb üzenet, amit Irán megfogalmazhatott - írja a Reuters.

Az iráni bloggerek nagy része szerint is jelentős szerepe van a helyzet elmérgesedésében az iráni kormány keménykedésének. Egy blogger azt állítja, bonyolult politikai játszma eredménye a most kialakult helyzet. Szerinte a tavaly megválasztott teheráni kormány rájött, hogy nem tudja teljesíteni kampányígéreteit, és a nemzetközi fenyegetés megteremtésével akarja elterelni erről a figyelmet. Egy másik blogger szerint is érthetetlen az iráni kormány erőfitogtatása. "Én nem akarok háborút. Én nem akarok atomenergiát. Az olaj is több mint elég nekem" - idézi a BBC.

Többen ugyanakkor úgy vélik, hogy Iránnak is jár az atomenergia. Az egyik napló szerzője azt állítja, hogy beszélt sok brittel és európaival, akik megerősítették abban, hogy Iránnak joga van atomfegyvert birtokolni, ha Izraelnek is van.

Akad olyan is, aki nem feszegeti az ügy politikai hátterét, mindössze csak annyit ír, ellenzi az olyan megoldást, amely szenvedést okoz az embereknek. A legtöbb napló szerint azonban ez megoldhatatlan, abban ugyanis szinte mindenki egyetért, hogy "a háború a levegőben van" - ahogy az egyik blogger fogalmaz. Egy társa amerikai tanárára hivatkozva azt írja, ha az Egyesült Államok 2003-ban nem támadta volna meg Irakot, akkor Iránban már háború lenne. Bejegyzését azzal zárja: "Ki mondja, hogy Irán különbözik Iraktól?"