Lengyelország is rábólintott a kedvezményes áfára

2006.02.01. 20:59

Több napos huzavona után Lengyelország beleegyezett abba, hogy nem vétozza meg a munkaigényes szolgáltatások kedvezményes áfa-lehetőségének meghosszabbításáról, a múlt héten született, uniós megállapodást.

Az erről szóló bejelentés azután hangzott el, hogy Bécsben tárgyalt az Európai Unió osztrák, soros elnökségének képviselője, Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter Zyta Gilowska lengyel pénzügyminiszterrel és Kovács László adópolitikai és vámügyi felelőssel.

Az egyezmény csak akkor léphet életbe, ha mind a 25 tagállam egyetért vele, ám az utolsóként tétovázó Varsó, hétfő este még nemleges választ küldött Brüsszelbe. Kedden este már olyan hírek érkeztek Lengyelországból, hogy a kormány hajlandó megfontolni a csatlakozást.

A Financial Times brit pénzügyi napilap szerdai értesülése szerint Lengyelországot azzal fenyegették meg, hogy a régebbi EU-tagországok nem döntenek májusban az új államok munkaerejének korlátlan beengedéséről, ha kitart a vétó mellett.

Az EU-pénzügyminiszterek múlt heti ülésen született, feltételes - az akkor vonakodó három ország beleegyezésétől függő - megállapodás révén, az eddigi kilenccel szemben, immár minden régi és új EU-tagországnak megnyílik a lehetősége, hogy a szóban forgó, munkaigényes szolgáltatások esetében alkalmazhassa a kedvezményes áfakulcsot. Kovács László többször jelezte már, hogy egyetlen ország sem veszít semmit, ha a megállapodás érvénybe lép, sőt nyer, hiszen mindenki számára megnyílik a lehetőség, hogy kedvezményesen nyújtsa az érintett szolgáltatásokat. Ráadásul maga dönthet arról, él e lehetőséggel és mely ágazatokban. Ha viszont bármelyikük nem csatlakozik, akkor együtt veszít az összes többivel, hiszen akkor sehol nem folytatódhat ez a gyakorlat.

Amennyiben nem jött volna létre a megállapodás, a brüsszeli bizottságnak szabálysértési eljárást kellett volna indítania minden olyan ország ellen, amely továbbra is alkalmazza a kedvezményes, 15 százalék alatti kulcsot, mert az ezt engedélyező, korábbi döntés 2005 végén lejárt.

A lengyel beleegyezéssel a megállapodást 2010 végéig meghosszabbítják.