21-en meghaltak a pakisztáni merényletekben

2006.02.05. 19:34

Két pokolgépes merénylet és egy rakétatámadás történt vasárnap Pakisztánban, az egyikben tizenhárom ember életét vesztette és húsz megsérült, a másikban nyolcan haltak meg.

Egy menetrend szerinti távolsági autóbuszon - a Beludzsisztán tartomány székhelye, Kvetta és a kelet-pakisztáni Lahor metropolis között közlekedő járaton - robbant az első, feltehetőleg időzített szerkezet, amely tizenhárom emberéletet követelt.

A beludzsisztáni rendőrfőnök szerint valószínű, hogy a szakadár beludzs törzsi milíciák valamelyike követte el a merényletet. Az is valószínűvé teszi a feltevést, hogy kevéssel előtte e törzsek fegyveres osztagai rakétatámadásokat intéztek földgázvezetékek ellen. A rakétatámadások nyolc halálos áldozatot követeltek.

Beludzsisztán tartomány több törzse - főként a bugti törzs - fegyveres harcot folytat a központi kormányzat ellen. Nagyobb önállóságot követelnek Iszlámábádtól és rendelkezési jogot a tartomány földgázkincse fölött. Állításuk szerint a központi államhatalom csak "fosztogatja" a tartomány természeti kincseit, s a helyi törzseket nem részesíti a kitermelés hasznából.

Egy másik pokolgép az ország északnyugati részén, Tank város síita negyedében robbant. Egy síita vallási ünnep részvevői között lépett működésbe a szerkezet. Az országnak ezen a részén gyakoriak a villongások a többségi szunniták és a kisebbségben lévő síiták között. Heten sérültek meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK