Akár 35 ezer madarat pusztíthat el az olajszennyezés a Balti-tengeren

2006.02.06. 21:56

Akár 35 ezer madár pusztulását okozhatja a Balti-tengeren, Észtország északnyugati partjainál elterülő hatalmas olajfolt madártani szakemberek szerint. A szennyeződés valószínűleg egy arra elhaladt tartályhajóból került a Balti-tengerbe.

Mintegy 3000 madár tetemét emelték ki eddig az olajfoltból - közölte hétfőn Tallinnban Vilju Lilleleht, az észt ornitológiai társaság egyik tagja. Emlékeztetett arra, hogy az olajfoltok miatt bekövetkező madárpusztulás áldozatainak mintegy 10 százalékát lelik fel egyáltalán. "Az elpusztult madarak tényleges száma elérheti a 35 ezret" - hangoztatta.

Húsz tonnányi olaj mintegy 35 kilométeres szakaszon szennyezte be a tengervizet az elmúlt napokban. A mérgező anyag valószínűleg egy arra elhaladt tartályhajóból került a Balti-tengerbe. Hivatásos mentőalakulatok és önkéntesek fáradoznak azon, hogy kimentsék a még élő szárnyasokat, és elszállítsák a tetemeket, mert félő, hogy azokat más állatok eszik meg, és így ők is elpusztulnak. Olajtól átitatott madarakat láttak Finnország délnyugti partjainál is.

Az elhullott madarak között vannak hattyúk, jeges récék és az Északi-sarkról, a finn és az orosz tundrákról délre vándorló madarak. Veszélyeztetve vannak a rétisasok és uhuk is, amelyek megehetik az olajtól átázott és elpusztult vízimadarakat. A mentést nehezíti, hogy a térségben jelenleg éjszakánként mínusz 20 fok alá süllyed a hőmérő higanyszála.

A szakértők korábban úgy vélték, hogy ötezer madár pusztulhatott el az érintett tengerszakaszon.