Szombaton Minszkben tüntet az ellenzék

2006.03.22. 23:11

Szombat délre szólította Minszk főterére híveit Alekszandr Milinkevics, az ellenzéki fehérorosz "egyesült demokratikus erők" elnökjelöltje, hogy tiltakozzanak a vasárnapi elnökválasztás eredményei ellen. Az Október téren mintegy ezer tüntető gyűlt össze immár negyedik este.

A vasárnapi elnökválasztáson Alekszandr Lukasenko hivatalban lévő államfő győzött a szavazatok 82,6 százalékával. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szerint az elnökválasztás nem felelt meg a szabad és tisztességes választások demokratikus normáinak. A téren felállított mintegy húsz sátor körül az esti órákban is élőlánc állt, a téren nem volt világítás, sokan gyertyákat, mécseseket tartottak.

Milinkevics közölte: a választásokat eddig csak Oroszország és Irak ismerte el. Bejelentette, hogy március 30-án Varsóban találkozót tartanak a lengyelországi egyetemek rektorai, akik közös nyilatkozatot írnak alá, amelyben ingyen tanulási lehetőséget kínálnak fel a tiltakozásban részt vevő fehérorosz diákok számára. A téren felolvasták annak a mintegy ötven diáknak a nevét, akiket az elmúlt éjszaka és szerdán vettek őrizetbe, valamint azt, kit hány napos elzárásra ítéltek.

A tiltakozók között szerdán nem jelent meg Alekszandr Kozulin, az ellenzék másik elnökjelöltje, aki aznap kiadott közleményében azzal vádolta meg Milinkevicset, hogy megsértette a közöttük létrejött megállapodást, és a döntés következményeiért minden felelősséget Milinkevicsre hárított.

A két ellenzéki vezető kedden úgy döntött, hogy szombaton, a Szabadság Napján folytatja a tiltakozó megmozdulást. Kozulin a kedd esti nagygyűlésen felszólította a tiltakozókat, hogy a provokációk elkerülése végett bontsák le a sátrakat, de a diákok erre nem voltak hajlandók. Milinkevics ezután feleségével reggelig a tüntetők között maradt.

A központi választási bizottság csütörtökön hirdeti ki az elnökválasztás hivatalos végeredményét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK