Tadic a magyarellenes támadás kivizsgálását ígéri

2006.04.01. 17:08

Elítélte a csütörtöki vajdasági magyarellenes támadást Boris Tadic szerb elnök, és az ügyek sürgős kivizsgálását ígérte szombaton. Előző héten Szabadkán egy vajdasági magyar fiatalembert arcán és csuklóján sebesítettek meg szerb fiatalok, azzal a szándékkal, hogy áldozatuk elvérezzen.

Az államfői hivatal a Szabadkán megkéselt magyar fiú esetére utalva nyilatkozatot adott ki, gyors és hatékony nyomozást követelve, hogy megtalálják és megbüntessék az elkövetőket. Tadic hangsúlyozta, hogy "az államnak egyformán kell védenie az összes állampolgára biztonságát... meg kell előznie az etnikai feszültségeket, és az ilyen bűncselekmények politikai okokból való rossz kezelését".

Csütörtökre virradóra Szabadkán egy vajdasági magyar fiatalembert támadtak meg négyen. Lefogták és éles tárggyal összevagdosták az arcát és csuklóját. Az áldozat szerint magyarsága miatt tették ezt vele. Mint elmondta, azt kiabálták: "felvágjuk az ereidet és elvérzel, mint egy kutya, mert nem érdemelted meg, hogy Szerbiában élj". Azt is mondták neki, hogy "nincs mit keresnie Szerbiában, menjen vissza Magyarországra".

A Vajdaságban mintegy 300 ezer magyar nemzetiségű ember él, ami az összlakosság 14-15 százaléka. A Jugoszlávia fölbomlását követő balkáni konfliktusokból kimaradt a tartomány (bár autonómiáját elvesztette), de az utóbbi években egyre több etnikai konfliktus tört ki a területen, egyes vélemények szerint a Horvátországból és Boszniából elmenekült szerbek beköltözése nyomán.

KAPCSOLÓDÓ CIKK