Schröder személyiségjogi pert nyert

2006.04.03. 18:52

Gerhard Schröder volt német kancellár pert nyert liberális ellenlábasával, Guido Westerwellével szemben: egy hétfői hamburgi bírósági állásfoglalás értelmében Westerwellének nem szabad azt állítania, hogy Schröder még kancellárként "megbízást adott" a Gazprom orosz gázipari óriásnak.

Fotó: MTI
Gerhard Schröder

Németországban egyfolytában bírálják, hogy a szociáldemokrata Schröder olyan német-orosz gázipari konzorciumban vállalta a felügyelő bizottság elnökének szerepét, amelynek létrejöttét úgymond egyengette kancellársága idején. Sajtóhírek szerint a szociáldemokrata-zöld kormányzás utolsó napjaiban a német állam kezességet is vállalt egy egymilliárd eurós Gazprom-hitelfelvételért, de időközben az orosz vállalat közölte: elállt a hitelfelvétel gondolatától, nem fogadta el a német bankok ajánlatát.

Fotó: EPA
Guido Westerwelle

Westerwelle, a Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke egy interjúban azt mondta, hogy "egy árva rubelt sem sajnál" Schrödertől, de problematikusnak tartja, hogy "kancellárként megbízást adott egy cégnek, néhány héttel később pedig, a kancellári hivatalból való távozása után, ugyanennek a cégnek a szolgálatába állt". Schröder a kijelentést hamisnak ítélte meg, és pert indított.

A hamburgi bíróság azt hangsúlyozta, hogy Westerwelle adott megjegyzését nem véleménynyilvánításnak, hanem hamis ténymegállapításnak tekintette. Amúgy Westerwellének joga van kritizálni Schröder magatartását, akár élesen is.

Schröder évi 250 ezer euró javadalmazásért látja el az évente néhányszor ülésező felügyelőbizottság elnökének feladatait a Gazpromnál, ezenkívül tanácsadó a svájci Ringier kiadónál, előadásokat tart, és dolgozik emlékiratain is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK