Schröder perrel fenyegeti az FDP elnökét

Vágólapra másolva!
Gerhard Schröder volt német kancellár perrel fenyegette meg Guido Westerwellét, a legnagyobb német ellenzéki párt, a Szabad Demokrata Párt (FDP) elnökét, ha nem hagyja abba új állásának kifogásolását.
Vágólapra másolva!

Westerwelle, s nem csak ő, azt bírálta, hogy Schröder, miután kénytelen volt átengedni a kancellári posztot Angela Merkelnek (kereszténydemokrata), vezető állást vállalt az új német-orosz gázvezetéket építtető konzorciumban, amelynek létrejöttét kancellárként elősegítette.

Westerwelle erre levelet kapott Michael Nesselhauftól, Schröder ügyvédjétől, amelyben felszólítják, hogy nyilatkozatban kötelezze magát a bírálat beszüntetésére, különben peres útra terelik a dolgot. A Bild am Sonntag hetilap információja szerint Schröderék 25 ezer euró kártérítést követelnének minden alkalommal, amikor a kritika elhangzik.

Westerwelle azonban a Bild am Sonntagnak azt mondta, nem hagyja, hogy befogják a száját. "Schröder helycseréje a választások után gusztustalan és megkérdőjelezhető. Egy olyan ember, mint Schröder, aki egész életében a fát irtotta politikai értelemben, nem kérheti hirtelen, hogy helyezzék a természetvédelem hatálya alá" - közölte a liberális párt vezetője.

Schröder és Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében pár nappal a német választások előtt írtak alá megállapodást egy új német-orosz gázvezetékről, amely a Balti-tenger mélyén húzódna Viborgtól Greifswaldig, kikerülve a Baltikumot és Lengyelországot. A gázvezetéket Lengyelország kifogásolja, esetleges politikai nyomásgyakorlás eszközének tartja. Schröder a konzorcium felügyelő bizottságának lenne az elnöke, állását állítólag március 29-én foglalná el. A vállalkozásban az orosz Gazpromon kívül a német E.ON és BASF konszernek is részt vennének.

Schröder elvállalta a svájci Ringier kiadó tanácsadói állását is, s emlékiratain is dolgozik.