Gianendra nepáli uralkodó hétfőn bejelentette a királyság 2002-ben feloszlatott képviselőházának újbóli összehívását. A himalájai királyságban már két hete az uralkodó távozásáért tüntetnek.

"Ezen nyilatkozattal újból összehívjuk a 2002. május 22-én feloszlatott képviselőházat" - jelentette be az uralkodó az állami televízióban. Hozzátette: "kifejezésre juttatjuk szívből jövő részvétünket azok iránt, akik a megmozdulásokban életüket vesztették". Az uralkodó a képviselőház újbóli összehívásával a hetek óta zajló tüntetéseket szervező, hét pártból álló ellenzéki szövetség legfőbb követelésének tett eleget.

Az ellenzéki szövetség vezető politikusai elégedettségüket fejezték ki az uralkodó bejelentése miatt. "(A bejelentés) a nép mozgalom győzelme" - közölte Arjun Narszing, a szövetséghez tartozó legnagyobb párt, a Nepáli Kongresszus vezetője. Narszing azt is bejelentette, hogy a szövetség kedden hivatalosan is válaszol a király nyilatkozatára, valószínűsíthető azonban, hogy elhalasztják a tervezett tüntetéseket.

A himalájai királyságban két hete zajlanak összecsapásokba torkolló, az uralkodó távozását követelő tiltakozó megmozdulások. Pénteken - figyelmen kívül hagyva a hatóságok által elrendelt kijárási tilalmat - több mint százezren tüntettek a főváros, Katmandu peremvárosi kerületeiben.

A demokratizálást követelő ellenzék a király bejelentését megelőzően az ország történetének legnagyobb demonstrációját ígérte a keddi napra. Az ellenzék korábbi felhívása szerint kétmillió tüntetőt várnak az utcákra hogy a parlament újbóli összehívását és új alkotmányt követeljenek.

A nepáli alkotmány szerint a parlament alsó háza rendelkezik valódi, választáson alapuló hatalommal, míg a felsőház leginkább csak szimbolikus jelentőségű.