Újból magánzárkába került Mihail Hodorkovszkij volt orosz olajmágnás, aki nyolcévi börtönbüntetését tölti adócsalás miatt egy szibériai büntetőtelepen, büntetésül, amiért élelmét megosztotta cellatársaival - állt hétfőn Hodorkovszkij hivatalos honlapján.

Hodorkovszkijt azzal vádolták meg, hogy megsértette a börtön szabályzatát, amely megtiltja a foglyoknak, hogy élelmiszert vagy más személyes holmit adjanak el vagy ajándékozzanak. Denisz Djatlov, Hodorkovszkij egyik ügyvéde szerint a börtön vezetősége újabb ürügyet talált arra, hogy magánzárkába zárja a volt olajmágnást.

Oroszország hajdani leggazdagabb emberét szombaton zárták magánzárkába tíz napra, immár harmadszor. Januárban azért büntették, mert megtalálták nála az igazságügy-minisztérium két, az emberi jogokkal foglalkozó irányelvét, márciusban pedig mert nem az arra kijelölt helyiségben teázott. Április 20-án a büntetés-végrehajtás közlése szerint saját biztonsága érdekében került magánzárkába, miután egy cellatársa megkéselte.

Hodorkovszkij sorsa egy másik fordulatot is vett: a büntetés-végrehajtás Rezonansz című lapjának "önkéntes" tudósítója lesz - jelentette be hétfőn Alekszandr Polupoltinnij, a lap főszerkesztője az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint. Az 1600-as példányszámban megjelenő lapnak valamennyi börtönben a "legműveltebb fogva tartottak" a tudósítói, akik a nevelési főosztály munkatársainak ellenőrzése alatt írják cikkeiket.

A Yukos olajcég egykori tulajdonosát 2005 májusában ítélték nyolcévi elzárásra nagyösszegű csalás és adócsalás vádjával. A Hodorkovszkij vezette Yukos olajcéget hatóságilag tönkretették, míg számos főrészvényesét, vezetőjét és alkalmazottját üldözték, letartóztatták, vagy már el is ítélték egy olyan jogi kampányban, amelyet általános vélemény szerint a Kremlből ösztönöztek, az olajágazat állami ellenőrzésének részbeni visszaállítására és a többi nagyvállalkozó esetleges politikai ambícióinak elfojtására.