Olvasóink szerint terroristák sínylődnek Guantánamón

2006.06.08. 13:35

Az [origo] szavazására érkezett több mint 45 ezer válasz szerint olvasóink túlnyomó többsége úgy gondolja, terroristákat tart fogva az USA a sokat bírált guantánamói támaszponton. A válaszadók alig ötöde gondolta azt, hogy a tábor fenntartása törvénytelen.

Az [origo] a guantánamói támaszponton fenntartott amerikai fogolytáborról kérdezte olvasóit. A számos emberi jogi szervezet által bírált fogolytáborban több százan raboskodnak vádemelés, sok esetben pedig mindenféle terhelő bizonyíték nélkül. Az amerikai hivatalos álláspont szerint a rabok együttműködtek az afganisztáni tálib rendszerrel, és támogatták a terroristák harcát.

Emberi jogi szervezetek azonban számos kegyetlen jogsértést és kínzást tártak fel a tábor működése kapcsán. A börtön bezárását követeli többek között az ENSZ illetékes bizottsága is. Egy múlt héten bemutatott film pedig a tábor szörnyűségeit átélő rabok sorsát mutatja be.

Ennek kapcsán indítottunk szavazást az [origo]-n, melyre csütörtök délig több mint 45 ezren válaszoltak. A válaszadók elsöprő többsége, 74,2 százaléka (33 562 szavazó) szerint az USA azért nem engedi szabadon a guantánamói rabokat, "mert biztos benne, hogy terroristák". A második legtöbb szavazatot kapott válasz szerint az USA azért nem enged, mert "az a törvénytelenségek beismerése lenne", erre 8246-an voksoltak (ami az összes szavazat 18,2 százaléka).

A válaszadók 4,1 százaléka szerint azért nem engedik el a guantánamói rabokat, mert akkor kárpótlást kellene fizetni (1837 szavazat), míg 3,6 százalék úgy vélte, a rabok szabadon bocsátása ciki lenne a nemzetközi közvélemény előtt (1607 szavazat).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK