Rendszeres, közvetlen repülőjárat indul Tajvan és több kínai város között. A két ország alkalmi teherszállítási megállapodást is kötött. Kína nem ismeri el Tajvan önállóságát, a két ország között állandó diplomáciai kapcsolat nincs.

Tovább bővítik a Kína és Tajvan közötti légiközlekedést - írja a BBC. A legújabb megállapodás értelmében már nem csak alkalmialag repülnek gépek a két ország között, hanem minden iskolaszüneti időszakban, egy évben négyszer. A utasszállító járatok közvetlenül kötik össze a két ország városait. Ezen kívül alkalmi teherszállítási megállapodást is kötöttek.

A kína mellett fekvő sziget és Peking között 1949-ben szakadt meg a közvetlen légi összeköttetés. Tajvanon a kínai polgárháborúban alulmaradt nacionalista erők húzták meg magukat, majd kikiáltották függetlenségüket is, amit Kína azóta sem ismer el.

A holdújév idején, 1995 óta járnak chartergépek a két ország között. A korlátozott befogadóképességű gépek rendkívül népszerűek voltak, mivel így sok Tajvanon élő ember látogathatta meg a szárazföldön maradt rokonait. A nem kijelölt időszakokban azonban csak Hongkongon és Macaon keresztül érhetik el a tajvaniak Kínát.