Szerbia történelmében első ízben nőt, ráadásul horvát nemzetiségű nőt választott miniszterelnök-helyettessé a szerbiai parlament: a nemzetisége miatt sokat támadott Ivana Dulic-Markovicra a kormányt ellenzékből támogató milosevici szocialisták is voksukat adták. A politikus Miroljub Labust követi, aki a Brüsszellel megszakadt tárgyalások miatt mondott le posztjáról.

A mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási tárca eddigi vezetőjének kormányalelnökké való megválasztását a kormánykoalíció pártjai és a kabinetet ellenzékből támogató Szerbiai Szocialista Párt (SPS) képviselői is támogatták. Ugyanők megválasztották az agrártárca élére Dulic-Markovic eddigi helyettesét, Goran Zivkovot.

Dulic-Markovic elődje, Miroljub Labus, a G17 Plus nevű párt volt elnöke május elején mondott le miniszterelnök-helyettesi tisztségéről amiatt, hogy Brüsszel megszakította a társulási tárgyalásokat Belgráddal.

A Dulic-Markovic megválasztása körüli huzavona napok óta a szerbiai közvélemény és a sajtó figyelmének középpontjában áll, kedd reggelig az SPS hezitálása miatt nem volt biztos az, hogy a szabadkai politikus asszonyt megválasztják-e a kormány alelnökévé. A Dnevnik című újvidéki napilap azt írta kedden, hogy cserébe a támogató voksokért az SPS két helyet kért Vojislav Kostunica miniszterelnöktől az állami vállalatok igazgatóbizottságában, illetve egy tanácsadói tisztségre is igényt tartott.

Dulic-Markovic asszonynak sokszor meggyűlt a baja a szocialistákkal, de még inkább a Szerb Radikális Párt (SRS) politikusaival. A 45 éves karizmatikus agrárkutató először tavaly vonta magára az előző rendszer uralkodó pártjainak haragját: a miniszteri munkáját érő bírálatokra reagálva azzal vágott vissza, hogy a milosevici uralom alatt "nem barackot, hanem hullákat szállítottak hűtőkocsikban". A politikus asszony azóta vörös posztó a milosevici rendszer vezető pártjainak szemében, kormányalelnökké való jelölése előtt ádáz bírálatok hullottak rá a radikálisok részéről. Június elején egy radikális képviselő a parlamenti pulpitusról nemzetisége miatt sértegette a miniszter asszonyt, családtagjait usztasáknak (nácibarát horvátoknak) nevezte. A kijelentés elemi felháborodást váltott ki a demokratikus tömb pártjai és civil szervezetei körében.

Dulic-Markovic pártja, a G17 Plus aláírásgyűjtést kezdett a szélsőségesen nacionalista SRS betiltása érdekében. A párt közölte kedden, hogy több mint ötvenezer támogató aláírást gyűjtött össze, és még a hét folyamán kezdeményezni fogja az ügyészségnél a legerősebb szerbiai párt betiltását. A beadványhoz csatolni fogja az SRS-vezetők "válogatott szónoklatait" is: az elmúlt 16 évben elhangzott felszólalásokról van szó, amelyekben fellelhetők a gyűlöletbeszéd, a sovinizmus és a nemzeti türelmetlenség elemei.