.Megérkezett kedden a háborús bűnökkel vádolt Charles Taylor volt libériai diktátor Nyugat-Afrikából Hollandiába, az ellene folyó pert a továbbiakban befogadó országba. Taylort a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) scheveningeni börtönében helyezik el. Ha elítélik, büntetését Nagy-Britanniában tölti le.

Fotó: EPA
Charles Taylor

Az 58 éves exdiktátort szállító repülőgép délelőtt indult el Sierra Leonéból, s helyi idő szerint röviddel este hét óra után landolt a rotterdami repülőtéren. A vádlott a Libériával szomszédos nyugat-afrikai országban raboskodott március vége óta.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa múlt pénteki ülésén jóváhagyta, hogy Hollandiában folytatódjon Taylor büntetőpere. A testület döntésével a Sierra Leone-i polgárháborúban (1991-2002) elkövetett bűnök tetteseinek felelősségre vonására felállított freetowni törvényszék kérésének tett eleget. A törvényszéket 2002-ben hozta létre az ENSZ és a nyugat-afrikai ország közösen.

Hága csak helyet biztosít a bírósági eljárásnak, az ügyet változatlanul a Sierra Leone-i törvényszék folytatja le. (A hágai székhelyű ICC felajánlott egy cellát és egy tárgyalótermet a per megtartására.)

Az eljárás külföldre telepítését azért szorgalmazták sokan - köztük Ellen Johnson Sirleaf jelenlegi libériai elnök -, mert tartani lehet attól, hogy a Taylor-per újabb lázadást robbantana ki, ha Nyugat-Afrikában folytatnák le.

Taylort azzal vádolják, hogy a libériai polgárháborút kiterjesztette a szomszédos Sierra Leonéra és támogatta az ottani felkelőket, akik gyerekkatonákat küldtek harcba, tömegesen erőszakoltak meg nőket és csonkítottak meg civileket. Az egykori lázadóvezér ellen 2003 márciusában emelt vádat a Sierra Leone-i törvényszék. Emberiesség elleni bűntetteket, háborús bűnök elkövetését és az emberi jogok többrendbeli súlyos megsértését róják a terhére.