Az uniós-amerikai csúcstalálkozón George Bush kijelentette, hogy szeretné bezáratni Guantánamót, de szerinte a foglyok egy része hidegvérű gyilkos, akiket nem lehet az utcára engedni. A csúcstalálkozót Wolfgang Schüssel kancellár nagyon termékenynek és pozitívnak értékelte.

Az amerikai elnök szerdán Bécsben kijelentette, hogy szeretné bezáratni a guantánamói
fogolytábort és hazaküldené a foglyokat is, de a lefogottak egy része hidegvérű gyilkos, akit nem lehet az utcára engedni, mert az mások életét veszélyeztetné, és bíróság elé kell állítani őket.

George Bush - aki szerda este Magyarországra érkezik egynapos látogatásra - szerdán Bécsben azon a sajtóértekezleten fogalmazott így, amelyen Wolfgang Schüssellel, az EU soros elnökségének tisztét betöltő Ausztria kancellárjával, valamint José Manuel Barrosóval, az EU bizottságának elnökével számolt be az uniós-amerikai csúcstalálkozóról.
   
Bush - aki európai népszerűségvesztésével kapcsolatban is kellemetlen kérdéseket kapott a Hofburgban tartott sajtóértekezleten - úgy magyarázta, hogy a szeptember 11-i merényletek Európa számára csak egy mozzanat volt, míg az amerikaiak számára "a gondolkodásmód megváltozását" jelentették, és utalt az iraki háború megindítására. Úgy fogalmazott: megérti, hogy sok ember elfelejtette a 2001-es merényleteket, de ő nem tartozik közéjük, és mindent megtesz honfitársai megvédése érdekében.

Bush azt mondta: azt is megérti, hogy bizonyos döntések ellentmondásosnak tűnnek, de a döntéseket országa érdekeinek a védelmében hozta meg. Hozzáfűzte, hogy hisz a szabadság univerzális jellegében. Véleménye szerint az új iraki kormány sikeres lesz, és köszönetet mondott azért a támogatásért, amelyet az EU eddig nyújtott Irakban.
   
Bush megerősítette, hogy Washington kész tárgyalóasztalhoz ülni Irán képviselőivel, ha Teherán leállítja urándúsító tevékenységét. Túl hosszúnak nevezte azonban azt a várakozási időszakot, amíg Teherán augusztus 22-én választ ad a nagyhatalmak ajánlatára. Arra hivatkozott, hogy a június 6-án átadott javaslatokra hetek, nem pedig hónapok eltelte után várják a választ. Bush hangsúlyozta, Teheránnak meg kell értenie, az Egyesült Államok és az Európai Unió egységes abban, hogy Irán nem tehet szert atomfegyvergyártó-kapacitásra, mert az "katasztrófa" lenne. Wolfgang Schüssel kancellár szerint az iráni válaszra, a nyugati javaslatok elfogadására itt van a kellő időpont, és Teheránnak élnie kellene ezzel a lehetőséggel.

Az észak-koreai ballisztikusrakéta-kísérlet lehetőségével kapcsolatban az amerikai elnök figyelmeztette Phenjant, hogy tartania kell magát a nemzetközi megállapodásokhoz, amelyek tiltják az ilyen kísérleteket. Emlékeztetett arra, hogy Észak-Korea megállapodást kötött a rakétakísérletek szüneteltetéséről az Egyesült Államokkal, és Washington azt várja: Phenjan tartsa magát ehhez. Az elnök nem válaszolt arra kérdésre, hogy milyen ellenlépéseket tenne, ha Észak-Korea mégis rakétakísérletet hajtana végre.

Wolfgang Schüssel kancellár nagyon termékenynek és pozitívnak értékelte a csúcstalálkozót. A Közel-Kelettel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a Hamász kormányának el kell fogadnia az útitervet, mert csak ennek alapján teremthető béke a térségben.
   
José Manuel Barroso, az EU bizottságának elnöke mindenekelőtt annak fontosságát emelte ki, hogy a csúcstalálkozó eredményeként stratégiai partneri együttműködés fog kibontakozni az energia kérdésében az Egyesült Államok és az Európai Unió között.