Egy hónapot ad Iránnak az USA

2006.06.22. 15:40

Július közepéig választ vár Irántól az USA arra a hathatalmi javaslatcsomagra, amely gazdasági könnyítéseket helyez kilátásba Teherán számára arra az esetre, ha felhagy urándúsító tevékenységével. Irán korábban augusztus 22-t jelölte meg a válaszadás határidejéül.

Az Egyesült Államok július közepéig választ kíván kapni Irántól arra a Washington részvételével összeállított hathatalmi javaslatcsomagra, amely ösztönzőket kínál fel Teheránnak, ha felhagy az urándúsítással - mondta csütörtökön Budapesten Stephen Hadley, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója.

"Nagyon jó, nagyon hasznos lenne, ha választ kaphatnánk és tudhatnánk a G8 (a hét vezető ipari hatalom és Oroszország) szentpétervári csúcstalálkozója előtt, hányadán állunk az irániakkal. Ez előmozdítaná a tárgyalási folyamatot, segítene megoldani a válságot" - mondta újságíróknak Hadley, aki George Bush amerikai elnök kíséretében a magyar fővárosban tartózkodik.

Hadley megismételte Bush elnök korábbi kijelentését, amely szerint Iránnak csak hetei vannak a válaszadásra, nem hónapjai. Az USA túl távolinak tartja a Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök által megjelölt augusztus 22-i határidőt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK