Közel két évvel a tavaly július 7-i londoni robbantások előtt felhívta a hatóságok figyelmét a négy merénylő közül kettőre - állítja egy számítógépes szakember, aki együtt dolgozott a szélsőségesekkel. A férfi nyugat-ellenes propaganda sokszorosításában segédkezett a leendő robbantóknak, de 2003 őszén besokallt.

Megpróbálta még idejében felhívni a brit rendőrség figyelmét a tavaly júliusi londoni robbantásos merényletek két elkövetőjére egy számítógépes szakember, aki elektronikus levelek kódolásában és nyugatellenes érzelmeket szító DVD-k előállításában segédkezett iszlám radikálisoknak - adta hírül a brit Guardian szombaton.

A lapnak nyilatkozó Martin Gilbertson szerint annak idején az észak-angliai West Yorkshire grófságbeli Beestonban egy a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekményeket megünneplő mulatságon találkozott a négy július 7-i robbantó közül kettővel - Mohammad Sidique Khannal és Sehzad Tanweernel.

Gilbertson elmondta, hogy számítógépes tudását áruba bocsátva egy helyi iszlám könyvesboltban és ifjúsági központban segédkezett nyugatellenes érzelmekre uszító DVD-k előállításában. A maga körül látottak, hallottak undort és rémületet keltettek benne, de ellenszenvét kezdetben leplezte; 2003 októberére azonban olyannyira megerősödött aggodalma, hogy a helyi rendőrséghez fordult, és kérte a felvételek a továbbítását a terrorelhárító erőkhöz. Gilbertsont a rendőrség az anyag postázására kérte, amit a férfi elmondása szerint meg is tett. Hozzátette, hogy a felvételekhez általa gyanúsnak vélt személyek neveit is csatolta, köztük Khanét és Tanweerét.

West Yorkshire rendőrsége szombaton csak annyit közölt, hogy ennyi idő után "szinte lehetetlen" megmondani, mi történt egy akkor feladott csomagküldeménnyel, hogy az elérte-e a titkosszolgálatokat, vagy elégtelen információnak nyilvánították, vagy esetleg kivéáltott valamiféle akciót - írja a Guardian.