Legkevesebb 27 kábítószer-kereskedőt végeztek ki és tizenkettőt ítélték halálra Kínában az ENSZ kábítószer-ellenes világnapja alkalmából - jelentette a keddi kínai sajtó. Habár Kínában a legradikálisabb módon üldözik a bódítószerek gyártását, terjesztését, a drákói büntetések ellenére is egyre növekszik a tiltott szerek jelenléte.

A dél-kínai Kunming városában tíz, kábítószer-kereskedelem miatt elítélt embert mutattak meg nyilvánosan, mielőtt a vesztőhelyre kísérték volna őket - írta a Jünnan Zsipao című lap. "Mivel Kunming az Aranyháromszög közelében fekszik, városunknak vezető szerep jutott országunk kábítószerellenes harcában" - írta az újság a város polgármester-helyettesét idézve.

A Jünnan tartománnyal szomszédos, Mianmar, Laosz és Thaiföld alkotta Aranyháromszög egyike a világ azon térségeinek, ahol a legtöbb ópiumot - a kokain alapanyagát - termesztik. Hétfőn Jünnanban négy kábítószercsempészt végeztek ki a laoszi határ közelében fekvő Hszisuangpanna körzetben és három másikat a tartomány északi részén fekvő Csungkingban. Öt kábítószer-kereskedőt végeztek ki Csöcsiang tartomány székhelyén, Hangcsouban az Oriental Morning Post című sanghaji lap szerint.

Hétfőn az Új Kína hírügynökség azt jelentette, hogy négy kábítószercsempészt végeztek ki a kelet-kínai Csiangszu és egy ötödiket a dél-kínai Kuangtung tartományban június 23-án. Hétfőn különböző kínai bíróságok összesen 12 embert ítéltek halálra kábítószer-kereskedelem vádjával.

Tavaly a kínai rendőrség 1500 kábítószer-csempész banda ügyében folytatott nyomozást, 34 kábítószer-laboratóriumot számolt fel, 6,9 tonna heroint, 5,5 tonna amfetaminszármazékot, 2,3 tonna ópiumot és 2,34 millió ecstasy tablettát koboztak el.