Szafarizó turisták előtt öltek le egy bálnát

2006.07.06. 16:02

Csúnya véget ért egy bálnaszafari Norvégiában, a turisták szeme láttára öltek le egy cetet a környékbeli vadászok. A bálnanéző csoport tagjai felháborodtak, a vadászok képviselője azonban kiállt társai mellett.

Egy nyolcvanfős, fizetett bálnanéző kiránduláson részt vevő turistacsoport éppen egy csukabálnában gyönyörködött, amikor egy feltűnő halászhajó legénysége a bámészkodók szeme láttára lőtte le a tengeri emlőst. A turistákat sokkolta a véres esemény, melynek szemtanúi lettek, és a szörnyülködést csak fokozta, hogy a part felé hajózva egy újabb hajóval is találkoztak, melynek fedélzetére éppen akkor húzták fel egy zsákmányul ejtett bálna tetemét - adta hírül az aftenposten.no című norvég újság.

Az első sokk után a turisták felháborodásuknak adtak hangot. "A rengeteg vér nem volt szép látvány. Egyáltalán nem azért jöttünk, hogy ezt lássuk" - mondta egyikük egy norvég újságnak. Az úgynevezett bálnaszafarik a skandináv államban is egyre nagyobb népszerűségre tettek szert az elmúlt években. Ez jelentősen növelte a part menti települések bevételeit, de egyben fokozta a bálnavadászok és a szafarikat szervezők közti konfliktust is. A vadászok képviselője kiállt társai mellett: mint mondta, ők csak a végre beköszöntő jó időt használták ki, amikor könnyű elejteni az állatokat.

A Nemzetközi Bálnavadászati Tanács (IWC) 1986-ban tiltotta be a bálnák üzletszerű vadászatát, Norvégia azonban 1993 óta újra engedélyezte azt, arra hivatkozva, hogy a kis testű csukabálnák vadászatának évszázados hagyományai vannak az országban, és a hagyományos eszközökkel, kis hajókról vadászó helybéliek tevékenysége nem okoz tartós károsodást a populációban. Az oslói parlament minden évben megállapítja az elejthető egyedek számát. A kvóta idén 1052 példány - harminc százalékkal több, mint tavaly. Számos ország próbált meg rést ütni a IWC vadászati moratóriumán; a skandináv állam mellett Japán és Izland a legnagyobb bálnavadász állam.

KAPCSOLÓDÓ CIKK