Szerbiában vádat emeltek Mladic segítői ellen

2006.07.14. 19:10

Egy szerb ügyész pénteken vádat emelt tíz személy ellen, mert alapos gyanú merült fel, hogy segítséget nyújtottak a szökésben lévő és háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic tábornoknak.

Mladic tábornok segítői ellen indult eljárás Szerbiában. A boszniai szerbek volt katonai vezetőjének az ügye jelentősen hátráltatja Szerbia közeledését az Európai Unióhoz. A hét férfit és három nőt az idén vették őrizetbe különböző rendőri razziák során, és mindannyiukat előzetes letartóztatásba helyezték.

Rejtegették és segítették Mladicot, bár jól tudták, hogy a tábornok ellen a hágai Nemzetközi Törvényszék elfogatóparancsot adott ki - közölte az ügyész. Szavai szerint az ügyükben eljáró bíróságnak számításba kell vennie Szerbia nemzetközi helyzetét, és azt, hogy a vádlottak cselekedeteinek következményei az ország érdekeit veszélyeztetik.

Az EU májusban felfüggesztette a Szerbiával kezdett előkészítő tárgyalásokat a balkáni ország esetleges majdani EU-tagságáról, mert Belgrádnak nem sikerült elfognia és az igazságszolgáltatás rendelkezésére bocsátania Mladicot.

Hogy a szerb igazságszolgáltatás is megosztott Mladicot illetően, ezt az is jelzi, hogy a tegnapi nap folyamán Nisben Mladic ellen demonstráló emberjogi aktivistákat állítottak elő.

KAPCSOLÓDÓ CIKK