Akár egy kis citromlével is működésbe hozható a "sátán anyjaként" emlegetett robbanószer, amellyel Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba tartó repülőgépeket akartak felrobbantani. A lelepzett merényletkísérlet résztvevői a pohárban összekeverhető robbanóanyag alkotórészeit üdítős dobozokban akarták a gépekre csempészni. A Guardian úgy tudja, hogy a terroristák célpontja öt amerikai nagyváros lett volna.

TATP, vagyis triceton triperoxid lehetett az a folyékony robbanóanyag, amellyel terroristák fel akartak robbantani több, Nagy-Britannia és Egyesült Államok között közlekedő repülőgépet - vélik az [origo] által megkérdezett szakértők. A "sátán anyjaként" emlegetett szer alkotórészeit a csütörtökön leleplezett merénylők üdítőitalos palackokban, kézipoggyászukban akarták a repülőgépek fedélzetére csempészni. A merényleteknek, amely több utasszállító repülőgép ellen irányult volna, rengeteg ember esett volna áldozatul.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő elmondta: a "sátán anyjanak" összetevői önmagukban nem veszélyesek. Megtalálhatók többek között a festékhígítóban és a körömlemosóban, ráadásul nem tudják kiszagolni a bombakereső kutyák. A robbanófolyadékot pillanatok alatt össze lehet keverni egy pohárban, amit savval lehet aktiválni, a detonációt akár citromlé is be tudja indítani. A "sátán anyja" kedvelt többek között a palesztin merénylők körében is. 

A brit reptereken csütörtökön életbe léptetett intézkedések is azt a célt szolgálják, hogy megakadályozzák a szer összetevőinek feljuttatását a repülőgépekre - mondta a Nemzetbiztonsági Hivatal neve elhallgatását kérő munkatársa. Az utasok alig vihetnek valamit magukkal a fedélzetre kézipoggyászként, tiltólistán van például a kontaktlencse-folyadék, a csecsemőkkel utazóknak pedig beszállás előtt meg kell kóstolniuk a bébiételt.

A Guardian brit lap értesülései szerint az öngyilkos merénylők öt amerikai nagyvárost vettek volna célba: New Yorkot, Washingtont, San Franciscót, Bostont és Los Angelest. A bombák működtetéséhez áramforrásként iPodokat használtak volna - írja a Guardian. A detonációk akkor következtek volna be, amikor a gépek a nagyvárosok fölé érnek. 

Zárolták a számlákat

Nagy-Britanniában pénteken is érvényben van a csütörtökön elrendelt legmagasabb fokú terrorriadó, ez azt jelenti, hogy továbbra is fennáll a terrortámadás veszélye. A pénzügyminisztérium pénteken utasította a brit központi bankot, hogy fagyassza be annak a 19 embernek a bankszámláját, akiket a merénylet kísérletek miatt csütörtökön vett őrizetbe a brit rendőrség.

A brit központi bank, a Bank of England nyilvánosságra hozta a szóban forgó személyek nevét. Ebből kiderül, hogy a brit állampolgárságú, 17 és 35 év közötti gyanúsítottak valamennyien Nagy-Britanniában élő muzulmánok. Azt azonban nem tudni, hogy a csütörtökön őrizetbe vett 25 személy közül miért csak 19 gyanúsítottra terjed ki az intézkedés. A gyanúsítottakat Kelet-Londonban, High Wycombe-ban és Birminghamben vették őrizetbe, a jelenleg valamennyiüket Londonban tartják fogva.

Járattörlések pénteken is 

A British Airways belföldi és rövid távú külföldi járatainak 40, távolsági járatainak pedig 25 százalékát törölte pénteken. A Heathrow repülőtérről a távolsági járatok többsége indul, de az Egyesült Államokba tervezett járatok közül hat továbbra sem. Az EasyJet gépei nem közlekednek London és Skócia, London és Párizs, London és Genf, valamint London és Amszterdam között. A Ryanair 40 járatát törölte, és figyelmeztetett, hogy az utasoknak 3 órás várakozásra kell számítaniuk.

A Ferihegyről Londonba, illetve a brit fővárosból Budapestre induló járatok menetrend szerint indultak pénteken, késesek azonban továbbra is várhatóak. Kis késéssel, de felszállt pénteken a Malév Heathrow-ról és a Gatwickről induló két reggeli járata is. Az előző nap a Heathrow-n rekedt magyar utasokat hazahozták.