Őrizetbe vették a terrorista merényletkísérlettel gyanúsított egyik férfit szombaton Németországban, akinek a hatóságok szerint köze van a pénteken pályaudvarokon talált, robbanószerrel teli bőröndökhöz. A bűnügyi hivatal szerint nincs ok pánikra, szombat délután viszont ismét lezárták a koblenzi állomást egy gazdátlan csomag miatt, de később kiderült, hogy vaklárma volt.

Őrizetbe vettek egy muzulmán férfit szombaton a kieli pályaudvaron, akit azzal gyanúsítanak a német hatóságok, hogy merényleteket tervezett egy társával több vasútállomás ellen. Németországban, a dortmundi és koblenzi pályaudvaron pénteken robbanószerrel teli bőröndöket találtak, utána kezdték keresni a két férfit.

A nyomozás során a szombat reggel lezárták az északnémet város főpályaudvarát, csak órákkal később indult meg a közlekedés. A hatóságok ugyanakkor nyugalomra intették a lakosságot, szerintük nem indokolt kerülni a vasúti közlekedést. Szombat délután azonban ismét gazdátlan bőröndöt találtak a koblenzi pályaudvaron, ezért biztonsági megfontolásokból lezárták a pályaudvar környékét, de kiderült, hogy csak vaklárma volt.

A német szövetségi bűnügyi hivatal közben újabb információkat közölt a merényletkísérletről. Eszerint a feltételezett merénylők július utolsó napján helyezték el a két állomáson egy-egy vasúti kocsiban a robbanószert tartalmazó bőröndöket, amiket távirányítással akartak felrobbantani. A hatóságok szerint a gyújtószerkezetet be is indították, az egyenként huszonöt kilogrammos bőröndökben elhelyezett robbanószer - műanyag zacskókba töltött propángáz és benzin - azonban valamilyen előkészítési hiba miatt nem robbant fel. A hivatal kizárta, hogy öngyilkos merényletet akartak volna elkövetni.

Mindkét gazdátlan bőröndön arab írásjegyeket és libanoni telefonszámokat fedeztek fel. A bűnügyi hivatal szerint a két bőrönd felrobbantását azonos időben tervezték, amellyel sok ember halálát okozhatták volna. A gyanúsítottakról videofelvétel készült, s ezek alapján indult meg a nyomozás a két férfi után, akik a hatóságok szerint egyértelműen terrorista kapcsolatokkal rendelkeztek.