Irán hivatalosan is átadta válaszát a nagyhatalmaknak, amelyek azt követelik, függessze fel urándúsítási tevékenységét. Részleteket nem közöltek a válasz tartalmáról, de a legfőbb iráni vezető hétfőn már jelezte, nem engednek a főként nyugati országok által megfogalmazott követeléseknek.

Teheráni tévéjelentések szerint Ali Laridzsáni, a nukleáris ügyek iráni főtárgyalója fogadta az urándúsítás feladását követelő országok diplomáciaiképviselet-vezetőit, hogy átadja a választ. Részleteket ennek tartalmáról nem közöltek, bár az AP hírügynökség azt jelentette teheráni forrásokra hivatkozva, hogy Irán új formulával állt elő a válaszban.

Augusztus elején az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai (az USA, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia) azzal fenyegették meg Iránt: szankciókat vetnek ki az országra, ha a teheráni vezetés nem mond le atomprogramjáról.

Hétfőn Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője kijelentette: "Az Iráni Iszlám Köztársaság meghozta döntését: a nukleáris energia területén erőteljesen folytatja útját... és el fogja nyerni erőfeszítései gyümölcsét." Így várhatóan a Laridzsáni által átadott válasz is azt tartalmazza, Irán a felajánlott kedvezményekért cserében sem hajlandó felhagyni az urándúsítással.

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei év eleje óta próbálják rábírni Iránt, hogy függessze fel urándúsító tevékenységét, mert azt feltételezik, hogy nukleáris kutatásait atomfegyver előállítására kívánja felhasználni. A nagyhatalmak félelmeit a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is osztja. Irán ugyanakkor azt állítja, hogy kutatásait békés célra, lakossága megnövekedett energiaigényének kielégítésére akarja használni.