Újabb állítólagos magyarverés Szlovákiában

2006.08.28. 22:01

Megvertek egy 19 éves fiatalembert a szlovákiai Diószegen (Sladkovicovo), állítása szerint azért, mert magyarul beszélt - közölték szlovák televíziók hétfőn. A rendőrség nem erősítette meg, hogy etnikai indíttatású támadás történt.

Újabb szlovákiai magyarverésről számolt be a CTK cseh hírügynökség. Az áldozat elmondása szerint, miután magyar nyelven elbúcsúzott barátnőjétől, hat részeg férfi odament hozzá és először sértegette, majd megtámadta. A támadók megkérdezték tőle, tudja-e, hogy hol lakik Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője. A fiatalember mellkasi sérüléseket szenvedett.

Az STV beszámolója szerint a támadók és a fiatalember évek óta ismerik egymást. A támadók a kihallgatás során tagadták, hogy etnikai okokból támadták meg a magyarul beszélő fiatalt. "Bűnügyi eljárást indítottunk a közrend megzavarása miatt. A nyomozás során nem derült fény arra, hogy etnikai szélsőségesség áll a cselekedet mögött" - közölte Martina Kredatusova, a diószegi rendőrség szóvivője.

Az ügyben rendbontás címén eljárás indult - jelentette hétfőn a CTK cseh hírügynökség a TA3 és az STV szlovák televíziós állomások híradása alapján. Az eset még szombaton történt. Ha a támadókat bűnösnek találják, akár kétévi börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk a közrend megzavarása miatt.

Pénteken Nyitrán vertek meg egy szlovákiai magyar diáklányt, és ott a hatóságok is egyértelműnek tartják, hogy etnikai okok állnak a háttérben. A magyar miniszterelnök tiltakozott az eset miatt Pozsonynál, a szlovák kormány pedig azt ígérte, mindenképp megtalálják a bűnösöket.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK