Újabb gyanúsított ellen emeltek vádat kedden a három hete leleplezett, utasszállító repülőgépek megsemmisítésére szőtt nagy-britanniai terrortámadási terv ügyében.

A 22 éves Nabeel Hussain a kilencedik olyan gyanúsított, akit közvetlenül gyilkosságra irányuló összeesküvéssel vádoltak meg. Az összesen 24 letartóztatott közül további négy személy ellen kisebb horderejű bűncselekmények gyanújával emeltek vádat.

Ez utóbbiak között van Nabeel Hussain két testvére, akiknek a vád azt rója fel, hogy nem szolgáltattak információt a készülő tervről, jóllehet annak közvetlenül nem voltak részesei.

A rendőrség az ügyben még további hét személy kihallgatását folytatja; ügyükben szerdáig kell valamilyen döntést hozni. Ez lehet vádemelés, letartóztatásuk meghosszabbításának kérvényezése vagy szabadlábra helyezésük.

A gyanúsítottakat augusztus 10-én vették őrizetbe, olyan hírszerzési értesülések alapján, amelyek szerint egyszerre több, Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba tartó amerikai utasszállító repülőgépet akartak öngyilkos akcióval felrobbantani.

A rajtaütés után elrendelt példátlan biztonsági szigorítások első napjaiban gyakorlatilag összeomlott a londoni Heathrow repülőtér forgalma, azóta azonban - igaz, változatlanul rendkívüli szigorúságú ellenőrzés mellett - helyreállt a légiközlekedés.