Pinochet bírájával kerül szembe Berlusconi

2006.09.06. 19:50

Az Augusto Pinochet chilei diktátort elfogató spanyol bíró, Baltasar Garzón újra megnyit egy Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő ellen indított ügyet, amelyet korábban befagyasztottak Berlusconi politikai tisztségére való tekintettel. Mivel az olasz médiamágnás elbukta az áprilisi választásokat, így most újra előkerül 108 millió eurós adócsalási ügye.

Baltasar Garzón spanyol vizsgálóbíró szerdán úgy döntött: újraindítja a vizsgálatot a madridi Telecinco televízióban résztulajdonnal rendelkező, csalással vádolt Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő ügyében. A legfelsőbb bíróság bírája úgy ítélte meg, hogy a Berlusconi ellen 1997-ben indított eljárás befagyasztása már nem indokolt, mivel a politikus nem kormányfő többé, miután elvesztette az áprilisi parlamenti választásokat.

Garzón bíró azzal vádolja a médiamágnás volt kormányfőt, hogy 108 millió euró értékű adócsalást takargatott 1990 és 1993 között a Fininvest csoporthoz tartozó Gestevision Telecinco cég alelnökeként. A bíró, aki azáltal vált ismertté, hogy Londonban elfogatta Augusto Pinochet volt chilei diktátort, befagyasztotta, de nem zárta le az aktát Berlusconi kormányfői megbízatása idejére.

A politikus 2002-ben a spanyol alkotmánybírósághoz fordult, s kérte a Baltazar Garzón által ellene indított vizsgálat megszüntetését. A spanyol alkotmánybíróság azonban idén július 28-án szabad utat adott Garzónnak az eljárás újraindításához, mondván Silvio Berlusconi semmiféle mentességet nem élvez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK