Támadás helyett tárgyalna az USA Koreával

2006.10.11. 18:11

Tárgyalással rendezné az észak-koreai atomrobbantás miatt kialakult helyzetet az Egyesült Államok. Erről George Bush amerikai elnök beszélt szerdai sajtótájékoztatóján, ahol azt is közölte, hogy nem akarják megtámadni az atomrobbantást végrehajtó államot.

Az Egyesült Államok nem akarja megtámadni Észak-Koreát, továbbra is a tárgyalásos, diplomáciai megoldáshoz ragaszkodik az atomválság ügyében - közölte George Bush szerdán. Az amerikai elnök szerint azonban Amerika fenntart minden lehetőséget biztonságának szavatolására, például fokozni fogják ballisztikus rakétavédelmi törekvéseket.

Bush - a Fehér Héz rózsakertjében tartott tájékoztatóján azt mondta, még nem tudták megerősíteni, hogy Észak-Korea valóban nukleáris robbantást hajtott végre, de dolgoznak ennek tisztázásán. A Times brit lap szerint eddig még nem talált bizonyítékot az a nukleáris izotópok megfigyelésére, még a hidegháború idején kifejlesztett repülőgép, amelyet most elővettek és a térségbe küldtek az amerikaiak. A Constant Phoenix - amely egyetlenként maradt fenn az ilyen célú hidegháborús flottából - egyetlen kósza radioaktív izotópot sem észlelt. A szakértők szerint ez azt jelezheti, hogy a robbanás ereje kevesebb, mint egy kilotonnás volt (a hirosimai bomba 15 kilotonna erejű volt).

Az amerikai elnök szerint Észak-Korea megszegte korábbi ígéreteit, amelyeket a megszakadt hathatalmi tárgyalásokon tett nukleáris programjának felfüggesztéséről, és ez súlyos következményekkel fog járni. Bush ezeket nem részletezte, de közölte, az ENSZ Biztonsági Tanácsa remélhetőleg erős szankciókat fog hozni. George Bush külön köszönetet mondott Oroszországnak, Japánnak, Kínának és Dél-Koreának, hogy az észak-koreai atomtesztet elítélő nyilatkozatokat tettek.

Eközben a japán kormány újabb szankciókat léptet életbe Észak-Korea ellen. Egyebek között megtiltották az észak-koreai hajók kikötését a japán kikötőkben, és betiltották az importot is Észak-Koreából. Tilos lesz péntektől az észak-koreai állampolgárok belépése Japán területére.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK