Vérző fejű tüntetők viszik hírünket a világban

2006.10.23. 20:00

Főhírben foglalkozik a hétfőn felerősödött budapesti zavargásokkal több jelentős külföldi híroldal, többek között a brit BBC és az amerikai CNN. A külföldi beszámolók megemlítik, hogy a rendőrség gumilövedéket vet be a tüntetők ellen, a CNN főoldalán pedig egy vérző fejű fiatal látható.

A világ számos jelentős híroldala főhírben foglalkozik az egyre durvuló budapesti zavargásokkal. A CNN, a BBC, a Reuters és a brit Guardian is a legfontosabb hírek között, folyamatosan frissülő hírben foglalkozik a budapesti eseményekkel.

Az amerikai hírtelevízió, a CNN főoldalán egy vérző fejű fiatal látható, a tüntetésekkel foglalkozó főhír mellett. A televízió internetes oldalán azt írja, a rendőrség könnygázzal, gumilövedékekkel oszlatja a tömeget Budapest utcáin.

A CNN megemlíti a kiállítási tárgyként leparkolt, majd a tüntetők által elkötött tankot is. A televízió híroldala által idézett hírügynökségi jelentés szerint "az egész tömeg ujjongott", amikor a tank a tüntetők birtokába került.

A CNN szerint a rendőrök mintegy 1000 tüntetővel hadakoznak és - állítja a híroldal - megpróbálják őket a Fidesz Astorián tartott gyűlése felé szorítani. Az amerikai hírtévé oldala ezen kívül megemlékezik az 1956-os forradalomról és idéz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ünnepi beszédéből is.

"A feszültség erőszakba csapott" - kezdi cikkét a brit Guardian. A lap szerint pár száz tüntető nézett farkasszemet a rendőrökkel. Ugyanakkor megyjegyzik azt is, hogy a Fidesz gyűlése 100 ezres tömeget vonzott.

A brit BBC főhírében azt írja, hogy egy tüntetőt feltehetően gumilövedéktől származó fejsérüléssel szállítottak el a tömegből. A brit hírtelevízió tudósítója zavarba ejtőnek írta le a hétfői budapesti helyzetet, mert a nap folyamán korábban számos tiltakozó csoport vonult fel-alá a városban zászlókkal, kormányellenes jelszavakat skandálva.

A BBC feleleveníti, hogy a magyarországi politikai hagulat azután vált ilyen feszültté, hogy egy hónappal ezelőtt kiszivárgott Gyurcsány balatonőszödi beszéde, amiben elismerte, hogy hazudott a választási siker érdekében. A BBC megjegyzi, hogy több kitüntetett nem fogott kezet a kormányfővel a vasárnapi ünnepségeken.

A BBC beszámol arról is, hogy a Fidesz nem vett részt a hivatalos állami megemlékezésen, hanem a kormánytól független gyűlést tartott az 1956-os harci cselekmények helyszínéül szolgáló Rádió közelében. A jelenlegi helyzet mellett a BBC is rövid összefoglalót közöl az 1956-os forradalomról.

A Gyurcsány őszödi beszédének kiszivárgását követően kitört zavargásokkal is kiemelten foglalkozott a külföldi sajtó, több tévéstáb napokig a fővárosban forgatott. Az elmúlt két-három hétben azonban főleg általánosságban cikkeztek a külföldi lapok a térség és Magyarország politikai, gazdasági válságáról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK