Kötél általi halálra ítélték Szaddám Huszeint

2006.11.05. 8:46

Emberiesség elleni bűntettek miatt halálra ítélték a volt iraki diktátort, Szaddám Huszeint. A diktátort a Dudzsail nevű síita faluban végrehajtott 1982-es mészárlásban betöltött szerepe miatt ítélték el. Szaddám fellebezhet a döntés ellen. Halálra ítélték Barzan Ibrahim at-Tikrítit, Szaddám féltestvérét, volt titkosszolgálati főnököt és Awad Hamed al-Bandar volt főbírót is. Az EU soros finn elnöksége felszólította Irakot: ne hajtsák végre a halálos ítéletet.

Kötél általi halálra ítélték Szaddám Huszeint. A volt iraki diktátort a Dudzsail nevű síita faluban végrehajtott 1982-es mészárlásban betöltött szerepe miatt kapta a legsúlyosabb büntetést. A síita településen 1982-ben állítólag sikertelen merényletet hajtottak végre az elnök gépkocsioszlopa ellen. A merénylők bosszút akartak állni azért, hogy a rendszer 1980-ban meggyilkoltatta Mohammed Bakr asz-Szadr nagyajatolláhot, az Iszlám Hangja (Iszlám Dava) síita párt alapítója. A hivatalos verzió szerint a sikertelen támadás után Szaddám kísérői a helyszínen agyonlőttek számos férfit, igaz, a vád szerint a Szaddám elleni merényletkísérlet meg sem történt, azt csak azért találták ki a hatóságk, hogy megindokolhassák valamivel a síiták elleni kegyetlenkedést.

Néhány összeesküvőnek azonban sikerült elszöknie. A rajtaütés megtorlásaként a diktátor bombáztatta Dudzsailt, és leromboltatott ültetvényeket, amelyek a lakosság ellátását szolgálták. Később kivégeztetett több mint 140 férfit. Több száz embert - férfiakat, asszonyokat, gyermekeket, sőt aggastyánokat is - a hírhedt Nugra Szalman börtönbe, az ország egyik legszörnyűbb fegyintézetébe küldtek. A börtönlakók közül sokan meghaltak a fogva tartás embertelen körülményei következtében, mások nem élték túl a kínzásokat.

Huszein ellen több más súlyos ügyben per is folyik. Kivizsgálják például szerepét Halabdzsa kurd település több ezer lakosának gázfegyverrel történt 1988-as elpusztításában, és a déli országrész síita lakossága felkelésének 1991-es elnyomásában.

Szintén halálra ítélték Barzan Ibrahim at-Tikrítit, Szaddám féltestvérét, volt titkosszolgálati főnököt és Awad Hamed al-Bandar volt főbírót. Taha Jaszin Ramadan volt alelnök életfogytiglani, a Baasz párt három volt vezető tisztségviselője kínzás és gyilkosság bűntette miatt 15 éves börtönbüntetést kapott. Mohammed Azavi Ali helyi párttisztviselőt felmentették. A három halálra ítélt, illetve Ramadan fellebez az ítélet ellen.

Az ítélet három évvel azután született, hogy az amerikaik elkapták Szaddám Huszeint. A CNN riportere drámainak írta le az 50 perces ítélethirdetést. Huszein Koránnal a kezében érkezett a bíróságra - ahogy korábban is. A ruhája is a megszokott volt, fekete öltöny fehér inggel. Az ítélethirdetés elején Szaddám megtagadta, hogy felálljon, hiába utasította erre a bíró. Végül egy őrnek kellett felállítania székéből a volt diktátort. Szaddám a bíró indoklása közben felváltva kiabálta, hogy "Átkozott vagy! Átkozott vagy te és a bíróságod!", illetve "Allah Akbar!" (Allah a leghatalmasabb!) és "Éljen sokáig Irak, éljenek sokáig az irakiak!". A BBC beszámolója szerint a volt diktátort teljesen sokkolta az ítélet, ugyanakkor a brit csatorna riportere arról számolt be, hogy mikor elvezették Szaddámot, egy kis mosolyt lehetett látni az arcán. Ahogy a BBC riportere fogalmazott, Szaddám arcáról azt lehetett leolvasni, "Megtettem, amit meg kellett tennem." Szaddám korábban úgy nyilatkozott, hogy nem csak hogy tudja, hogy halálbüntetés vár, de azt is szeretne. Igaz ugyanakkor, hogy a szerinte katonákhoz méltó golyó általi halált választotta volna. A CNN azt emelte ki, hogy amikor elvezették, Szaddám haragosan kiáltott az őt kísérő őrre, "Te engem ne lökdössél!"

Az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramadan azt ordította a bírónak, "Előre meg volt írva az ítélet. Ennek semmi köze a bírósághoz" - idézte a CNN amerikai hírcsatorna.

A tárgyalásról kiküldték Ramsey Clark egykori amerikai főügyészt, Szaddám védőcsapatának tagját. A bíró szerint Clark csak azért érkezett Amerikából, hogy kigúnyolja az iraki népet és a bíróságot. Egy másik ügyvéd, Ziad al-Najdawi dühösen csak annyit mondott távozóban, hogy "Ez az amerikai igazság".

Nem sokkal azután, hogy a bíróság kihirdette ítéletét, ünneplő lövésektől, kocsidudálástól lett hangos az iraki főváros. Ugyanakkor Szaddám szülővárosában tüntetések kezdődtek. A tüntetők "Bosszút állunk érted, Szaddám" táblákkal vonulnak át a városon. Történt mindez annak ellenére, hogy Bagdadban és a környező tartományokban kijárási tilalmat rendeltek el, mivel zavargásoktól tartanak a hatóságok. A volt diktátor elfogása óta eltelt három évben rengeteg véres merényletet követtek el. Az irakiak többsége szerint ha ki is végzik Szaddámot, nem lesz jobb a helyzet.

Núri al-Maliki iraki miniszterelnök üdvözölte az ítéletet, televíziós beszédében azt mondta: "Ez nem egy ember elítélése, hanem egy korszaké, amelyben ő volt a vezető". "Talán ez enyhíti azoknak az özvegyeknek és árváknak a fájdalmát, akiknek titokban kellett eltemetni szeretteiket".

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK