Bepanaszolta az ellene folytatott hivatali eljárást az alkotmánybíróságnál az a szlovákiai magyar lány, aki azt állítja: augusztusban azért verték meg Nyitrán, mert magyarul beszélt. A rendőrség korábban azért zárta le a nyomozást, mert szerintük a lány csak eljátszotta a támadást.

Emberi jogait és a szlovák alkotmányt sértő hivatali eljárás miatt a szlovák alkotmánybírósághoz fordult az a Nyitrán tanuló csallóközi magyar diáklány, aki korábban azt állította: augusztusban két ismeretlen bőrfejű Nyitrán azért bántalmazta őt, mert magyarul beszélt, a blúzára pedig magyarellenes feliratokat írtak.

M. Hedvig vallomását a szlovák rendőrség és az ügyészség kitaláltnak, megveretését színleltnek minősítette, az ismeretlen tettesek elleni nyomozást pedig már szeptember 11-én ilyen megállapításokkal zárta le. Ennek tényét - rendhagyó módon - Robert Fico miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be.

M. Hedvig azt sérelmezi, hogy állítása szerint a rendőrségi és az ügyészségi eljárás során - jóllehet ő volt a panaszos - embertelen, megalázó és az alapvető emberi jogait sértő bánásmódban részesítették. A diáklány azt is sérelmesnek találja, hogy szerinte az eddigiek során a hatóságok nem az alapvető emberi jogokról szóló egyezménynek megfelelő módon jártak el, és az állami szervekkel szembeni védekezése során a szlovák alkotmányban szavatolt jogai sem érvényesülhettek. A kassai székhelyű alkotmánybíróság szóvivője, Stefan Németh is megerősítette hétfőn, hogy a lány beadvánnyal fordult hozzájuk.    

Miután a nyitrai ügyészség elvetette a lány panaszát, egy máig ismeretlen személy a hatóságok félrevezetése, hamis vallomás és hamis eskü gyanúja miatt feljelentést tett M. Hedvig ellen. Ha a magát megnevezni nem kívánó feljelentő állításait a vizsgálat igazolja, a lányt bíróság elé állíthatják. Ezt Szlovákia legfőbb ügyésze, Dobroslav Trnka már korábban megerősítette.